Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βόμβα Γιούνκερ: «Αβέβαιη η 5η δόση για την Ελλάδα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, καθώς το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη καταβάλει στις 29 Ιουνίου τα 3,3 εκατ. ευρώ όπως είναι προγραμματισμένο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει εγγυήσεις από την Αθήνα αλλά αν δεν τις πάρει, δεν αποκλείεται να μη δοθεί εντολή για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogrouo Ζακ Κλωντ Γιούνκερ.

«Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΝΤ αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθεί το Ταμείο και ένας από αυτούς υπαγορεύει πως ο Οργανισμός εκταμιεύει κάθε δόση μόνο αν υπάρχουν οικονομικές εγγυήσεις για περίοδο 12 μηνών», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και συνέχισε ρίχνοντας μια ακόμη «βόμβα»: «δεν πιστεύω ότι η τρόικα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως δίνονται αυτές οι εγγυήσεις».

Το αν θα εκταμιευθούν οι δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ εξαρτάται από την έκθεση αξιολόγησης των ελεγκτών της τρόικας αλλά και από τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης στους κανόνες που θέτουν οι δανειστές.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι ενδέχεται η εκταμίευση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ να έχει «λειτουργικές δυσκολίες» και αν αυτό συμβεί, όπως μεταδίδει το Reuters, «το ΔΝΤ θα έχει την προσδοκία να πάρουν οι Ευρωπαίοι τη θέση του», δηλαδή –όπως προβλέπει το καταστατικό- να αντικατασταθεί η δόση του ΔΝΤ από την 5η δόση των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ.

Μόνο που, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, ενδέχεται να μην το δεχτούν. «Όλα εξαρτώνται από την έκθεση της Τρόικας που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε. Η δήλωση του έρχεται σε συνέχεια εκείνης του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, που απείλησε άμεσα να μη δώσει ούτε ευρώ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συναίνεση από την αντιπολίτευση στα νέα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση.

«Περιμένουμε την τελική εκτίμηση του ΔΝΤ στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, όσον αφορά στους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2011, ακολούθως μια γενικότερη εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τότε θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας», επεσήμανε ο Γιούνκερ σύμφωνα με το Reuters.

Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι θα “βάλουν πλάτη” για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας μας μόνο αν η κυβέρνηση πάρει ΤΩΡΑ μέτρα.

Παρέμβαση για την Ελλάδα υπήρξε και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ντοβίλ. Οι ηγέτες της G8, όπως είπε αναπληρωτής εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Τετσούρο Φουκουγιάμα, χρειάζεται η Ελλάδα να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της φορολογικής μεταρρύθμισης και να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για το εξωτερικό χρέος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευρώπη: Πάρτε μέτρα να βάλουμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσετε

Πρόκληση από την Ολλανδία: “Σταματάμε τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα”

Ο “φίλος” της Ελλάδας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν λέει: “Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει” 

SOS Γιούνγκερ: Στον αέρα η 5η δόση

”Αναπόφευκτη και απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”

Οι Γερμανοί παραδέχονται ότι τα μέτρα είναι λάθος!

Τρόικα: συναίνεση με το ζόρι και αποκρατικοποιήσεις όπως τις θέλουμε εμείς!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε