Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βουλευτές από τη… φυλακή – Δεν αποφυλακίζονται οι ύποπτοι για το σκάνδαλο Εργκενεκόν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ ήταν υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Κατάφεραν να εκλεγούν, αλλά στη Βουλή δεν πρόκειται να μπουν γιατί θα συνεχίζουν να είναι στη φυλακή, κατηγορούμενοι με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι αλλά ο συνήγορος του Μπαλμπάι δήλωσε ότι και οι δύο σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

Ο Μπαλμπάι και ο Χαμπεράλ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο δίκτυο Εργκενεκόν το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κλίμα που θα οδηγούσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επειδή όμως δεν έχουν καταδικαστεί, τους επιτράπηκε να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν πήρε συντριπτική νίκη εκλέγοντας 327 βουλευτές σε σύνολο 550.

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι οι δύο άνδρες θα αποφυλακίζονταν καθώς μετά την εκλογή τους έχουν βουλευτική ασυλία.

Στις τελευταίες εκλογές εξελέγησαν επίσης ένας απόστρατος στρατηγός που κρατείται και αυτός για την υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και πέντε Κούρδοι που κατηγορούνται ότι διατηρούν δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Οι προσφυγές που έχουν καταθέσει ζητώντας να απελευθερωθούν δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από τα τουρκικά δικαστήρια. Η εκλογή ενός έκτου Κούρδου ακτιβιστή, του Χατίπ Ντιτσλέ, ακυρώθηκε την Τρίτη από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επειδή τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές εφετείο είχε επικυρώσει την αρχική καταδίκη του σε φυλάκιση 20 μηνών με την κατηγορία της “τρομοκρατικής προπαγάνδας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούλιο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία

Ποιοί μπήκαν στην τουρκική Βουλή – Τρανταχτά ονόματα!

Νίκη Ερντογάν με μήνυμα στους απανταχού μουσουλμάνους

Τουρκία: Νικητές ο Ερντογάν και οι Κούρδοι

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε