Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Βράζει το καζάνι και στην Ιταλία

Βράζει το καζάνι και στην Ιταλία

”Τα εγχώρια προβλήματα της Ιταλίας μοιάζουν να ξεφεύγουν από τα όρια των δυνατοτήτων της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση χρεών βαθαίνει” εκτιμούν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς συναίνεση, ισχυρός δημόσιος τομέας και ένας πρωθυπουργός επικεντρωμένος στην διεθνή αρένα… Τα εγχώρια προβλήματα της Ιταλίας μοιάζουν να ξεφεύγουν από τα όρια των δυνατοτήτων της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση χρεών βαθαίνει.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε για την έγκριση ενός πακέτου συγκριτικά μικρών μέτρων το οποίο έχει στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την έξοδο της Ιταλίας από την διπλή ύφεση, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, πιθανόν μέχρι την Παρασκευή.

Ποιος φταίει; Οι διαφωνίες ανάμεσα στον υπουργό βιομηχανίας και εμπνευστή του διατάγματος, Corrado Passera, και τους συναδέλφους του καθώς και η αντίθεση των δημοσίων υπαλλήλων που παρασκηνιακά ασκούν αρκετή εξουσία.

Ο πρώην επίτροπος Mario Monti που έχει αναλάβει τεχνοκράτης πρωθυπουργός, προσπάθησε να «συνεφέρει» τους υπουργούς, ζητώντας αυστηρά την ενότητα στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα.

Αλλά ένας σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε ανώνυμα ότι το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι ο κ. Monti έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα εγχώρια θέματα, ενώ η προσοχή του επικεντρώνεται στις αυξανόμενες αρμοδιότητές του στον συντονισμό των δράσεων κατά της κρίσης στην ευρωζώνη της ΕΕ και της Group of Seven.

Οι υποστηρικτές του κ. Monti του αναγνωρίζουν ότι προώθησε τις αποτελεσματικές συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις τον Δεκέμβριο αλλά οι επικριτές του επιρρίπτουν στον πρωθυπουργό ότι στην συνέχεια υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις και έριξε «νερό στο κρασί» της νομοθεσίας που είχε στόχο το άνοιγμα του τομέα υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να προωθούνται πολύ αργά στο κοινοβούλιο. Οι αξιωματούχοι φοβούνται επίσης ότι τα, απροσδιόριστα ακόμη, σχέδια μείωσης των δημοσίων δαπανών ώστε να συντηρηθούν οι στόχοι του ελλείμματος, θα υποβαθμιστούν εξαιτίας του πανίσχυρου γενικού λογιστηρίου του κράτους, του οποίου οι «μανδαρίνοι» παρέμειναν στις θέσεις τους πέρσι, μολονότι ο κ. Monti αντικατέστησε τους ιθύνοντες υπουργούς τους.

Οι περικοπές των δαπανών είναι ουσιώδους σημασίας αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αύξηση του φόρου πωλήσεων στην συνέχεια του έτους.

Ακόμη και η τύχη δείχνει να μην ευνοεί την Ιταλία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της βιομηχανικής και γεωργικής «καρδιάς» στα βόρεια της Μπολόνια, που υπέστη σοβαρά πλήγματα από τους σεισμούς του περασμένου μήνα την ώρα που η εξαγωγική οικονομία άρχιζε να αναπτύσσεται.

Η Roubini Global Economics σχολίασε σε έκθεση την προηγούμενη εβδομάδα τα εξής: «Η αρχική περίοδος ευφορίας που ακολούθησε τον διορισμό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Mario Monti τον Νοέμβριο έχει λήξει εντελώς… Καθώς οι εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013 πλησιάζουν, η δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές αλλά όχι αρεστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο, θα ξεφτίζει συνέχεια.»

Την ίδια ώρα, η κλιμακούμενη αίσθηση ότι οι τεχνοκράτες χάνουν τον δυναμισμό τους ενώ η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση, εκθέτει τις ρωγμές στα δύο κύρια κόμματα που στηρίζουν τον κ. Monti στο κοινοβούλιο.

Και ενώ αυξάνονται οι κουβέντες για εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν θα εξασφάλιζε επαρκή πλειοψηφία. Το «κενό» στην κεντροδεξιά δεν έχει ακόμη αναπληρωθεί, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία με μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

Οι ελπίδες μεταξύ των ξένων επενδυτών ότι ο κ. Monti θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία και μετά τις εκλογές, μάλλον δεν ευσταθούν. Όπως δήλωσε ένας σύμβουλος, ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε ότι οι έξι μήνες που πέρασε στην εξουσία τού φάνηκαν όσο τα 10 χρόνια που πέρασε στις Βρυξέλλες –και ίσως στην πραγματικότητα εκεί θα ήθελε να βρίσκεται και τώρα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε