Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βρέχει χρήμα από την ΕΚΤ αλλά δεν φτάνει

Περίπου 490 δις ευρώ είναι η ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ σε 523 ευρωπαικές τράπεζες μέσω τριετών δανείων, όταν οι ανάγκες τους για το 2012 ξεπερνούν τα 720 δις ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα 489 δις ευρώ είναι το ακριβές ποσό που ζήτησαν και πήραν οι ευρωπαικές τράπεζες από την ΕΚΤ με επιτόκιο μόλις 1%, ”ξεπερνώντας”  λόγω ανάγκης τους δισταγμούς πως θα στιγματιστούν παίρνοντας δάνεια από την ΕΚΤ.

Πρώτες οι αγορές, και το ευρώ, χαιρέτισαν με άνοδο την ανακοίνωση αυτή.

Γιατί για πρώτη φορά η ΕΚΤ προχωρά σε τόσο μεγάλη, τριετή, χρηματοδότηση των τραπεζών :

– Για να στηρίξει με ρευστότητα τις ευρωπαικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους να συνεχίσουν τη δανειοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ”απασχολούν” το 70% του εργατικού δυναμικού στην ευρωζώνη
– Πρόκειται για δυνατή αντίδραση της ΕΚΤστην εκρηκτική ευρωπαική κρίση χρέους
– Η ΕΚΤ φέρεται πως ”σύρεται” σε αυτή την κίνηση για να μπαλώσει τις τρύπες από τη τελευταία σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με τους Financial Times ” Η κρατούσα άποψη όμως, είναι πως η ζήτηση για τα νέα τριετή δάνεια θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 350 δισ. ευρώ” και σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit ” Προβλέπω μαζική ζήτηση από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είμαι πεπεισμένος ότι η ρευστότητα θα πρέπει να στηρίξει την πραγματική οικονομία ώστε να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε