Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρώμικο παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα απογειώνει τα spread!

Βρώμικο παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα απογειώνει τα spread!

Στη μέγγενη των κερδοσκόπων και η Ελλάδα. Κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες μέσω δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο κυκλοφόρησαν φήμες και έστειλαν τα spread στις 408 μονάδες!  Πτώση και στο χρηματιστήριο. Καθυστερημένη διάψευση από Παπακωνσταντίνου.

‘Η κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας κερδοσκοπώντας ασύστολα, ή κυβερνητικά στελέχη άγονται και φέρονται με τις δηλώσεις τους στέλνοντας το spread στα ύψη.

‘Ολα ξεκίνησαν το πρωί, όταν υψηλόβαθμες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν στο Market News International ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία προκειμένου να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ, καθώς ανησυχεί ότι θα επιβάλει σκληρούς όρους για την παροχή βοήθειας.

Μετά από αυτό το spread εκτινάχθηκε στα ύψη φτάνοντας και τις 408 μονάδες βάσης ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση στο Χρηματιστήριο με την μετοχή της εθνικής να χάνει 4%!

Λίγο αργότερα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέψευδε την πληροφορία αυτή αλλά αυτό δεν θεωρήθηκε αρκετό.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήρθε και άλλη διάψευση από ανώτατο αξιωματούχο αυτή τη φορά του υπουργείου Οικονομικών.

“Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για ενδεχόμενο πακέτο βοηθείας από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  ΔΝΤ”, ξεκαθάρισε και προσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters.

Ακολούθησε πολύ αργότερα διάψευση και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είδε το spread να κάνει νεο ρεκόρ.

“Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις εάν έγιναν είναι τελείως ανυπόστατες ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ έκανε λόγο πως δεν είναι δυνατόν να μας ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα. Αναφορικά με τα spreads ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και πως οι αγορές έχουν αρχίσει να συνθηκολογούν με την ιδέα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε