weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βρώμικο παιχνίδι της Μέρκελ κατά της Ελλάδας – Με τη στάση της απειλεί το ευρώ και εκτοξεύει τα spread των ελληνικών ομολόγων

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Γερμανία στην μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ η ευρωζώνη, δείχνοντας πως ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει τα φτωχά ευρωκράτη στην χρεωκοπία με την επιμονή της να συμμετάσχουν και ιδιωτικές τράπεζες στον μηχανισμό στήριξης.

Η άκαμπτη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου δημιουργεί ερωτήματα και σίγουρο είναι ότι επωφελείται από την πτώση του ευρώ, αποκομίζοντας τρομερά κέρδη από τις εξαγωγές της. Από τη μία μεριά λοιπόν η Γερμανία δανείζει εδώ και 20 χρόνια τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα για να πάρει πίσω τα ίδια χρήματα μέσω των εξαγωγών της σε καταναλωτικά προϊόντα.

Έτσι η Γερμανια που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και φυσικά της Ιρλανδίας παίζει με τις οικονομίες αυτές, με αποτέλεσμα ο δανεισμός τους να είναι σχεδόν απαγορευτικός και εκείνη όμως να αποκομίζει τα κέρδη της. Εκείνη θα συνεχίζει να μας δανείζει με υψηλότατα επιτόκια αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια ώρα με τις παλινωδίες της ρίχνει το ευρώ και ευνοούνται οι εξαγωγές της.

Μάλιστα, σε αυτο το πλαίσιο καταστροφής που υφαίνει με μαεστρία η Γερμανία, έβαλαν σήμερα στο παιχνίδι και την Αυστρία, σε μία προσπάθεια να “χτυπήσει” για άλλη μία φορά την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη σε κατάρρευση.

Ούτε 24 ώρες δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν από την επίθεση που εξεπέλυσε στην γερμανίδα καγκελάριο ο έλληνας πρωθυπουργός και οι αυστριακοί μας απειλούν οτι δεν θα συνεισφέρουν στην δόση του Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αυστριακοί αποτελούν δορυφόρο της Γερμανίας και άρα δρουν κατά εντολή της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία μέσω των αυστριακών «παίρνει το αίμα της πίσω» για τη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των δημόσιων οικονομικών της», δήλωσε σήμερα ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, σημειώνοντας ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο. «Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο επίπεδο της φορολογίας», προσέθεσε ο Πρελ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο APA.
Η Βιένη απειλεί κατά συνέπεια να μην καταβάλει το μερίδιό της των 190 εκατομμυρίων ευρώ στη βοήθεια για το Δεκέμβριο. «Η κατάσταση των δεδομένων που έχουμε δεν μας δίνει κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Η δήλωση αυτή ήρθε από αυστριακά χείλη αλλά με εντολή Γερμανίας, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος κατηγορείται από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και από την αμερικανική ηγεσία ότι με την καταστροφική πολιτική της οδηγεί τις χώρες της ευρωζώνης σε χρεωκοπία.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο κάνει πως δεν ακούει, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιδρούσε με αυστηρό ύφος στα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για την κα Μέρκελ για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ευθαρσώς ότι η Ελλάδα απολαμβάνει την ευρωπαϊκή και γερμανική αλληλεγγύη, αλλά αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως η επιμονή της κας Μέρκελ να μετάσχουν ιδιωτικές τράπεζες στον μηχανισμό στήριξης μπορεί να οδηγήσει χώρες στην χρεωκοπία.

Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του σε αυτή την αντιπαράθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στο πλευρό του τάσσονται οι ομόλογοί του στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη σε περίπτωση που περάσουν οι προτάσεις των Γερμανών.

Μάλιστα, αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές η επιμονή των Γερμανών στην ακραία αυτή αντίδραση, καθώς τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν, ο δανεισμός για χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχει τρομερά δύσκολος, με αποτέλεσμα οι αγορές να βοούν πως οι χώρες της ευρωζώνης στην περιφέρεια κινδυνεύουν με χρεωκοπία.
Ωστόσο, η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ δεν το κάνει αυτό για πρώτη φορά, να απειλεί δηλαδή να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα της ευρωζώνης. Και τον Μάιο, όταν η Ελλάδα ζητούσε την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων και το ευρώ «ταρακουνιόταν», η Μέρκελ είχε πεισμώσει και χρειάστηκε η οργισμένη παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα για να υποχωρήσει.

Με την απειλή τότε του αμερικανού προέδρου πως με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία, μόνο τότε η γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα είναι απόλυτα συνεπής με τις υποχρεώσεις της. Λίγο αργότερα και μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις ευρωπαίων και ο αυστριακός υπουργός οικονομικών ανασκεύασε τις δηλώσεις του και δήλωσε πως η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειρηνοποιός μεταξύ Μέρκελ και Παπανδρέου ο Πρόεδρος της ΕΕ!

Ελληνογερμανική σύρραξη: Βόμβα Μέρκελ: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Επίθεση Μέρκελ σε Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Κίνδυνος για ντόμινο στην Ευρωζώνη

Το χρέος της Ιρλανδίας «ταρακουνάει» το ευρώ

Κλυδωνισμοί στις αγορές από την κρίση στην ευρωζώνη

Ενότητες
#TAGS MM