Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βυθίζεται στην ύφεση η οικονομία – Η κυβέρνηση βλέπει όμως θετικές εξελίξεις

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ευχάριστων εξελίξεων, την ώρα που τα νούμερα της οικονομίας τους διαψεύδουν.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης που έφθασε στο 2,5% ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των επενδύσεων και την κάθετη πτώση της κατανάλωσης.

 

Η ελληνική οικονομία στην ουσία δεν αναπτύσσεται, αλλά βυθίζεται στην ύφεση και σε αυτό συμβάλλουν τα εξής γεγονότα:

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% (μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%. Αντίθετα, αύξηση 8,4% σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών). 

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,7% (μείωση 9% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ, αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%). 

Μείωση 0,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (μείωση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%), ενώ μείωση 6,6% παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,7%). Για τον λόγο αυτό, μείωση 15,8% παρουσίασε τελικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. 

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση 3,2% το α΄ τρίμηνο εφέτος.

Και ενώ η οικονομία βυθίζεται και δεν φαίνεται φως στο τούνελ, η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι έπονται ευχάριστες εξελίξεις στο μέλλον. Αυτό φάνηκε σήμερα και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι η δεύτερη δόση της χρηματοδότησης από ΔΝΤ και Ε.Ε. είναι εξασφαλισμένη και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

 

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι δεν έχει βάση η συζήτηση για την δεύτερη δόση δανειοδότησης του Σεπτεμβρίου ύψους 9 δις. ευρώ καθώς με τα μέτρα που έχουν ληφθεί βρισκόμαστε ήδη μπροστά από τα όσα υπαγορεύει το μνημόνιο.

 

«Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βγει στις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα 10 δις. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το τραπεζικό σύστημα είναι επαρκέστατα».

Για τις φήμες περί πτώχευσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πρόκειται για αστεία ιστορία» ενώ έκανε λόγο για υστερίες χωρίς βάση.Επίσης ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραχώρησης του μάνατζμεντ σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και άλλες κρατικού ενδιαφέροντος εταιρίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε