Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Χάνει ως και 2 δισ. η Ελλάδα από τον πόλεμο των αγορών

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Με τσουχτερό επιτόκιο θα πάρει την επόμενη δόση η χώρα μας
– Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η ημέρα σήμερα
– Στο κόκκινο Ιταλία και Ισπανία, φοβούνται ντόμινο σε Γαλλία και Βέλγιο

Ξεπερνά το 1,5-2 δισ. ευρώ η ζημία που συνεπάγονται για την Ελλάδα, τα εμπόδια που βάζουν οι αγορές στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης για τη χώρα μας. Πρώτος και πιο άμεσος κίνδυνος που ανακύπτει για τη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της επίθεσης στα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας, είναι πλέον η καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης του νέου δανείου από τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών.

Ως αποτέλεσμα, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως και στο σύνολό τους από την ΕΕ οι σχετικές διαδικασίες, η επόμενη δόση για τη χώρα μας που θα έλθει τον Οκτώβριο δεν θα είναι η “πρώτη” του νέου δανείου, αλλά… η έκτη του παλαιού που εγκρίθηκε το 2010. Δηλαδή θα πάρουμε μεν τα 5,8 δισ. της δόσης που περιμένουμε από την ΕΕ, αλλά με τους όρους του παλαιού δανείου και όχι του καινούργιου, που είναι ευνοϊκότεροι για τη χώρα μας.Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο για αυτά τα 5,8 δισ. θα είναι 4,2% αντί για 3,2% που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία των ηγετών για τη χώρα μας. Η μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά αυτή, για το συγκεκριμένο ποσό, οδηγεί σε επιβάρυνση 1,2 δισ. που θα κληθεί να καταβάλει μέχρι την ολική εξόφλησή της (σε μια επταετία).

Επιπλέον όμως, με βάση τους όρους του παλαιού δανείου, η χώρα μας θα έχει περίοδο χάριτος 3 και όχι 10 χρόνια που θα είχε, αν προλάβαινε να εγκριθεί άμεσα η νέα σύμβαση, όπως φορτικά πιέζουν ήδη και ζητούν από τις κυβερνήσεις η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, ο ολλανδός υπουργός οικονομικών κ.λπ. Έτσι η χώρα μας χάνει δυνητικά περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα τα επωφελείτο στην μεγαλύτερη χαριστική περίοδο που της προσφέρει η νέα δανειακή σύμβαση.

Μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά για τη χώρα είναι να ναυαγήσει πλήρως στα κοινοβούλια το νέο δάνειο και να παραμείνουμε με τους όρους του παλαιού.

Η δυσκολία για να εγκριθεί από κοινοβούλια και κυβερνήσεις άλλων χωρών είναι μεγάλο –διαπιστώθηκε και στο αρχικό δάνειο- επειδή οι περισσότερες κυβερνήσεις στην ΕΕ είναι συμμαχικές και όχι αυτοδύναμες, επειδή υπάρχουν κόμματα που αντιδρούν στην στήριξη της Ελλάδος και, επιπλέον τώρα, επειδή χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία μπαίνουν βαθιά στο πρόβλημα, φτάνουν να μας δανείζουν φτηνότερα από όσο δανείζονται οι ίδιες, ενώ αποδεικνύεται πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι αποτελεσματικό μέτραο για να αποτραπεί η εξάπλωση του ελληνικού «ιού» στην Ευρώπη.

Στην κυβέρνηση πάντως ελπίζουν το πρόβλημα με τη θερινή καταιγίδα στο δημόσιο χρέος Ιταλίας και Ισπανίας να αποδειχτεί παροδικό και να τελειώσει εκεί η υπόθεση, για να μην απειληθεί εν τέλει και αυτή ακόμα η επιβίωση της ευρωζώνης.‬

Διαβάστε επίσης
Οι κερδοσκόποι απειλούν συθέμελα την Ευρωζώνη – Απρόβλεπτες οι εξελίξεις και για την Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που καταργεί οργανισμούς και “καίει” τα επιδόματα
www.newsit.gr/default.php

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε