Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαράτσι 20% για φόρο υπεραξίας στις μετοχές

Χαράτσι 20% για φόρο υπεραξίας στις μετοχές

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα

Το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας ήταν αντίθετο με την επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από τις μετοχές. 

Πρώτον γιατί θα τον πληρώσουν οι Ελληνες επενδυτές και όχι οι ξένοι που κάνουν και τις περισσότερες συναλλαγές στο ΧΑ καθώς προέρχονται από χώρες που έχουν συμβάσεις με την Ελλάδα για αποφυγή διπλής φορολόγησης και δεύτερον γιατί στη δεδομένη συγκυρία που οι συναλλαγές βρίσκονται στο ναδίρ μια τέτοια φορολογία θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.

Παρά τις αντιδράσεις το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε λόγω της τραγικής δημοσιονομικής κατάστασης να προχωρήσει στην επιβολή του από 1/1/2011 και είχε ανακοινώσει ότι αν η πώληση μετοχών γίνει εντός 12 μηνών από την ημερομηνία κτήσης και προκύψει κέρδος ο φόρος θα είναι για τα φυσικά πρόσωπα 15% και μετά θα πηγαίνει και στην κλίμακα, ενώ επιχειρήσεις και αλλοδαπά πρόσωπα θα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%. Θα απαλλάσονταν από το φόρο τα κέρδη που θα προέρχονταν από πώληση μετοχών που είχαν διακρατηθεί εντός 12μηνου. 

Ηταν μια «άδικη» ρύθμιση όπως έλεγαν οι χρηματιστές αφού το σύνολο σχεδών των συναλλαγών στο ΧΑ είναι βραχυχρόνιες, ακόμη και εντος της ημέρας (intraday) και λίγοι επενδυτές έχουν τόσο μεγάλο χρονικό ορίζονται τοποθέτησης. 

Τελικά όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου επεφύλασσε ακόμη μια αρνητική έκπληξη για τους επενδυτές αφού σε ρύθμισε της τελευταίας στιγμής επέβαλε φόρο δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα, αν η πώληση γίνει εντός 3 μηνών από την απόκτηση των μετοχών, προβλέπεται: για τα φυσικά πρόσωπα παρακράτηση 20% και στη συνέχεια φορολόγηση στην κλίμακα και για τις εταιρείες εφάπαξ φόρος 20%, ενώ αν η πώληση γίνει μετά τους τρεις μήνες και μέσα σε δώδεκα μήνες από την αγορά, προβλέπεται: για τα φυσικά πρόσωπα παρακράτηση 10% και στη συνέχεια φορολόγηση στην κλίμακα και για τις εταιρείες εφάπαξ φόρος 10%. Δηλαδή, γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες συναλλαγές στο ΧΑ είναι βραχυπρόθεσμες ο υπουργός βάζει χαράτσι 20% και μειώνει κατά 5% (από 15% σε 10%) το συντελεστή όταν οι πωλήσεις γίνονται μετά τους τρεις μήνες αλλά εντός 12μηνου για να χρυσώσει το χάπι.

Οι χρηματιστές θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή θα είναι ταφόπλακα για τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά εκτιμούν παράλληλα ότι ο μηχανισμός για να υποστηρίξει την επιβολή του μέτρου προς το παρών δεν υπάρχει και θεωρούν ότι ίσως πάρει εκ νέου αναβολή.

Θυμίζουν ότι το μέτρο του φόρου υπεραξίας είχε ανακοινωθεί από το Γιώργο Αλογοσκούφη πριν από τρία χρόνια. Οι δυσκολίες, όμως, που συνάντησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών και του αποθετηρίου για τη λειτουργία του μηχανισμού επιβολής αυτού του φόρου οδήγησαν τόσο την τότε ηγεσία του υπουργείου οικονομικών όσο και τις επόμενες –συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής– σε συνεχόμενες αναβολές επιβολής αυτού του φόρου, μέχρι να συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε