Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χαριστική βολή στα έσοδα από τις εκλογές

Χαριστική βολή στα έσοδα από τις εκλογές

Ο Απρίλιος ήταν απογοητευτικός για τα έσοδα και μεγάλο ρόλο έπαιξε η προεκλογική περίοδος.

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά έχει επιδεινωθεί και δείκτες όπως αυτοί της οικοδομής και της παραγωγής.

Το κράτος δεν δουλεύει με τους ίδιους ρυθμούς και οι πολίτες ακόμα και αυτή την δύσκολη προεκλογική περίοδο δεν σπεύδουν για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι φοφοεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν παραλύσει με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να έχουν πέσει κατά 5% περίπου τον μήνα Απρίλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011.

Ακόμα πιο ανησυχητικά, είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους τα έσοδα παραμένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί το κενό θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις τους επόμενους μήνες στην αποπληρωμή, όπου γίνεται των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Εκεί που αναμένεται να είναι εκρηκτική η κατάσταση είναι στις δαπάνες του ΟΑΕΔ. Οσο αυξάνεται η ανεργία και παρά το γεγονός ότι εχει μειωθεί το επίδομα οι δαπάνες αυξάνονται. 

Κάποιοι εκτιμούν ότι για το 2012 το ποσοστό της ύφεσης θα είναι πάνω από 5,5% τη στιγμή που το μνημόνιο 2 προβλέπει ύφεση 4,5% και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 5%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε