Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Χαστούκι» Fitch σε πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου δεν πείθει κανέναν. Ειδικά τις αγορές. Και αυτό έγινε ξανά σαφές από την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει 5 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η οικονομία της ευρωζώνης σφυροκοπείται από παντού και το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε ήταν από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, που υποβάθμισε τις Banque Federative du Credit Mutuel, Credit Agricole, Danske Bank, OP Pohjola Group και Rabobank Group.

Αιτία; Καμία άλλη εκτός από την έκθεσή τους (κυρίως μέσω θυγατρικών τους) στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αλλά και το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη.

Ο Fitch είναι από τους οργανισμούς που υποδέχτηκαν να σκεπτικισμό τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Σε πρόσφατη έκθεσή του έκανε λόγο για σταδιακές βελτιώσεις, αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Νουαγέ: «Κεραυνοί» κατά τον οίκων αξιολόγησης

Οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν μπει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης κι αυτό «πονάει» τους Ευρωπαίους. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γάλλου Κριστιάν Νουαγέ, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που μιλώντας στην εφημερία Le Telegramme de Brest κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης πως «ασκούν περισσότερη πολιτική, παρά οικονομία» και τόνισε ότι «η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας δεν θα ήταν δικαιολογημένη».

«Έχουν γίνει ακατανόητοι και παράλογοι», είπε και πρόσθεσε «απειλούν ακόμα και τα κράτη που έλαβαν ισχυρές αποφάσεις. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι Οίκοι δεν είναι πλέον έγκυροι για να καθοδηγούν τους επενδυτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αίμα” στην Αμερική από τη αποτυχία της Ευρώπης

Ξέσπασε κυβερνητική κρίση στη Γερμανία από δημοψήφισμα για το ευρώ – Καταρρέει το κοινό ευρωπαικό νόμισμα – FT: Ο πλανήτης επιστρέφει στην ύφεση

Να πως η Γερμανία ”ξεζουμίζει” όλη την Ευρώπη

Ανγκελα Μέρκελ: «Η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, κάντε υπομονή»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε