Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Χατζηδάκης: Πάνω από 1 δισ. θα “πέσει” στην αγορά από Δεκέμβρη

Χατζηδάκης: Πάνω από 1 δισ. θα “πέσει” στην αγορά από Δεκέμβρη

Κονδύλια ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την απασχόληση θα αρχίσουν να “πέφτουν” στην αγορά, μετά την έγκριση της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Τα χρήματα αυτά θα μεταφερθούν από κονδύλια που είχαν αρχικά υπολογιστεί για την ψηφιακή σύγκλιση και για τη διοικητική μεταρρύθμιση, συνολικού ύψους 382 εκατ. ευρώ, ενώ 880 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από ανακατανομή πόρων στα ΠΕΠ και αφορούσαν στο περιβάλλον.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέσω της αναθεώρησης δεν θα υπάρξει αναθεώρηση κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ αν και πρόσθεσε ότι 440 έργα του προηγούμενου προγράμματος με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ ίσως δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν και γίνεται αγώνας για να μη χαθούν τα λεφτά.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ΕΤΕΑΝ για μόχλευση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, μέσω διοικητικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων θα απεμπλακούν κονδύλια, επιπλέον, του 1 δισ. ευρώ τη διαχείριση των οποίων επίσης έχει το ΕΤΕΑΝ.

Για τα 181 έργα προτεραιότητας ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα περισσότερα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο 40 από αυτά έχουν καθυστερήσει και αφορούν στον ΟΣΕ, στη διαχείριση αποβλήτων, στο Κτηματολόγιο και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχει η χώρα μας τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή του έτους για απορρόφηση 3,73 δισ. ευρώ αν και όπως είπε λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων αντί για 1,2 δισ. ευρώ απορροφήθηκαν 730 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος τους δυόμισι μήνες που απομένουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασία του ΕΣΠΑ. Όπως είπε, αλλάζει το σύστημα διαχείρισης πιστώσεων του ΠΔΕ, μειώνοντας τον αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται κατά περίπου 60%. Επίσης, μειώνονται διαδικαστικά στάδια για τη ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ και τον έλεγχό τους, ενώ πρόκειται να ληφθούν μέτρα από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς για τον περιορισμό των καθυστερήσεων που δημιουργούν οι πολυπληθείς προσφυγές των υποψηφίων αναδόχων. Ο υπουργός δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει υποχρέωση καταβολής ενός παράβολου από μέρους όσων επιθυμούν να προσβάλουν τον εκάστοτε διαγωνισμό για να σταματήσει η χρονική καθυστέρηση από τη δικομανία.

Ακόμη, επανεξετάζεται ο θεσμός του υπόλογου για την εκταμίευση πόρων σε τρίτους και εξετάζεται και η επιβολή ηλεκτρονικών πληρωμών και η καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, η δοκιμαστική έναρξη της οποίας θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε

Το μόνο που αυξάνεται σ’ αυτή την χώρα! Ανεργία 25,1% τον Ιούλιο!

Σταϊκούρας: Θα πληρώσουν οι τράπεζες τα 555 εκατομμύρια ευρώ!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε