Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Χέρι» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών βάζει η Ε.Ε.

«Χέρι» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών βάζει η Ε.Ε.

Εμπνευστής της ιδέας για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην ευρωζώνη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο βαν Ρόμπαϊ πρότεινε να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης μέσω ενός αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες και τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, αλλά ανέβαλε κάθε απόφαση για το τέλος του χρόνου.

Δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Βαν Ρόμπαϊ παρέδωσε τον οδικό χάρτη το βράδυ στους ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι θα τον συζητήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Εκτός από την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, που ήδη αναφέρεται ευρέως, το έγγραφο προτείνει να ενισχυθεί ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στα όργανα της ευρωζώνης. Μόνο που αυτή η πρόταση θα συναντήσει πλήρως αντιδράσεων.

“Ένα όργανο στο επίπεδο της ευρωζώνης θα ήταν σε θέση να απαιτήσει τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς αν αυτοί παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες”, αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, παρά την πίεση που δέχεται η ευρωζώνη να ενεργήσει γρήγορα, στο έγγραφο αναφέρεται πως “περαιτέρω εργασία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος και με χρονικά όρια οδικός χάρτης” και διευκρινίζεται ότι ο Βαν Ρόμπαϊ θα αναφέρει ξανά στους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν απέκλεισε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.

“Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας. Σε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και νομισματική ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη”, δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) στις Βρυξέλλες.

“Η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, “αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλογερμανική πρόταση ορόσημο:Ευρωομόλογα αντί εθνικής κυριαρχίας

”Μίνι” Eurogroup τεράστιας σημασίας

Τσουχτερό ξανά το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας

Εκτινάχθηκε το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε