Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χθες ήταν μόνο η αρχή! Την Δευτέρα θα αποφασίσουν Επίτροπο ενώ έχουν ήδη το σχέδιο για το πως θα μας δίνουν τα χρήματα με το σταγονόμετρο!

– FT: “Σε δόσεις θα πάρουν τα χρήματα οι Έλληνες” – Όλο το χρονοδιάγραμμα
– Το σενάριο για δάνειο – γέφυρα για να πληρωθεί το ομόλογο του Μαρτίου και πάλι στο τραπέζι
– Τα τσιράκια του Σόϊμπλε μιλούν κι εκείνα για χρήματα μετά τις εκλογές

Η γραμμή πλέον είναι: Εκβιασμός μέχρι τέλους στην Ελλάδα για να ξέρουμε που δίνουμε τα χρήματά μας. Η γραμμή Σόιμπλε κυλάει πλέον στις φλέβες των εταίρων μας και όλο και περισσότεροι μιλούν ανοικτά για τοποθέτηση Επιτρόπου ο οποίος θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται τα ευρώ των δανειστών μας.

Σύμφωνα το Ρόιτερ, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο, φέρεται να ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με την Αθήνα αναφορικά με τη θέλησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει ακόμη να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα. “Παραμένουν ερωτήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη σχετικά με τη βιωσιμότητα του προγράμματος”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Έτσι θα πάρουμε τα χρήματα

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την Ευρωζώνη – και είναι σε γνώση της εφημερίδας – προβλέπει ότι θα ζητηθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της να εγκρίνουν τις επόμενες ημέρες το ποσό των 93,5 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει το PSI, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, το οποίο αφορά την ελληνική οικονομία, θα υπάρξει νέα συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.

Το σενάριο λέει ότι:

α) 30 δισ ευρω θα δοθούν έως τις 15 Μαρτίου στα πλαίσια του PSI+. Εάν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του PSI+. Η αύξηση των εγγυήσεων που θα
δίνει ο EFSF είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα εξασφαλιστεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά την διάρκεια υλοποίησης του PSI+.

β) 15 δισ ευρω θα δοθούν έως τις 18 -19 Μαρτίου έτσι ώστε στις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Το ποσό αυτό μπορεί να χορηγηθεί και ως προσωρινό δάνειο και να μην αποτελέσει κομμάτι της σούπερ δόσης των 89 δισ ευρω.

Ο Σόιμπλε μας ”περνάει” χειροπέδες και πετάει το κλειδί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει να ζητάει εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το νέο μνημόνιο ότι και εαν βγάλουν οι κάλπες, ενώ ουσιαστικά χαρακτηρίζει ως αναξιόπιστους τους Έλληνες πολιτικούς.

Λεφτά μετά τις εκλογές θέλει και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γέγκερ, συντασσόμενος με τον Σόιμπλε. Άλλωστε η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες… δορυφόρους του γερμανικού άξονα.

«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές» δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad. «Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα αυτής της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί. Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο», λέει.

Την ίδια ώρα, ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε μέσω του Reuters ότι «αν το Eurogroup είναι σε θέση να λάβει μία θετική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανοί εναντίον Γερμανών! – «Χορωδία υποκριτών οι ισχυροί της ευρωζώνης!» – «Σέρνουν την Ελλάδα από τη μύτη!»

Ο Σόιμπλε μας ”περνάει” χειροπέδες και πετάει το κλειδί

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε