Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπέρ της Ελλάδας, κατά της Μέρκελ οι New York Times

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επικρίνει τους χειρισμούς της Άγκελα Μέρκελ και υποδέχεται με θερμά λόγια τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης η εφημερίδα New York Times στο σημερινό της κύριο άρθρο της.

Αν και πριν από λίγες εβδομάδες, το ενδεχόμενο εύρεσης μιας λύσης για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα φάνταζε ορατό, δεδομένου ότι και οι Έλληνες έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, η Ευρώπη δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της και δεν παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ίδια την Ε.Ε., αναφέρεται στο άρθρο μιας εκ των πλέον έγκυρων εφημερίδων του πλανήτη.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «αρνητικά δε, επηρεάζει και τις ΗΠΑ, καθώς η πτώση του ευρώ ανεβάζει το δολάριο, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα και δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

«Η αποτυχία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οφείλεται στην αποτυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ, επικεφαλής της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας”, σημειώνοντας ότι “αν συνεχιστεί αυτή η αποτυχία, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο Δ.Ν.Τ. κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα θέσει σε αμφιβολία το μέλλον του ευρώ», προστίθεται.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται, δεν ζήτησε και δεν θα πάρει δάνειο για την κάλυψη των χρεών της, αλλά χρειάζεται τις εγγυήσεις της Ε.Ε. για να μπορέσει να δανειστεί υπό ανεκτούς όρους που θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας να αποδώσει. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι που ανθίστανται στην παροχή βοήθειας όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η οικονομική τους ευμάρεια δεν οφείλεται μόνο στην σκληρή τους δουλειά, αλλά και στη ζήτηση των προϊόντων τους από τις χώρες αυτές που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα».

«Καθώς η κ. Μέρκελ δεν έχει απολύτως κλείσει την πόρτα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν ζητά χρήματα, αλλά εγγυήσεις, υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας”, καλώντας τους Γερμανούς ηγέτες “να αψηφήσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους, προτάσσοντας τον κοινό στόχο της Ε.Ε., πρακτική που οι προκάτοχοί τους ακολούθησαν καθιστώντας την Ευρώπη ισχυρότερη».

Στην ίδια εφημερίδα σε άλλη σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι «καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να αποφύγουν μια ρήξη μεταξύ των ηγετών τους, με αφορμή το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθίσταται ολοένα και πιθανότερη η ανάληψη ηγετικού ρόλου του Δ.Ν.Τ.». Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «εν όψει της Συνόδου Κορυφής, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμφωνίας σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και ελπίζουν στην επίτευξη ομοφωνίας αναφορικά με το σύστημα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια».

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal τονίζεται ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί από χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εμφανή τη διάσταση απόψεων αναφορικά με την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.».

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ευρώ. Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες «το ευρώ δεν θα έχει νόημα αν η Ελλάδα αφεθεί απροστάτευτη να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους» και ότι «η γερμανική κυβέρνηση επί της ουσίας επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να επιτίθενται σε ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης, ούτως ώστε κάποιοι στη Γερμανία βγάζουν λεφτά».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε