Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο του Δημοσίου με ικανοποιητικό επιτόκιο – Επιτέλους μια καλή είδηση

– Στο 4,9% το επιτόκιο από 4,82% στην προηγούμενη έκδοση
– Υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 5 φορές
– Ανοδική αντίδραση του χρηματιστηρίου στην ανακοίνωση της είδησης/ πέφτουν τα spreads
– Παπακωνσταντίνου: “Τα spread είναι υψηλά λόγω της γενικότερης κρίσης στην Ευρώπη”

Αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία από την σημερινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων του ελληνικού δημοσίου καθώς πέτυχε απόδοση χαμηλότερη του 5%.

Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, ίσως να δείχνει οτι έχει μεταφερθεί στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης η πιεση των αγορων αφου το επιτόκιο ανέβηκε ελάχιστα παρά την έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν είχαν λείψει και εκείνοι που όλες τις προηγούμενες ημέρες κινδυνολογούσαν και μιλούσαν και για επιτόκιο 6%!

Το θετικό αυτό νέο έδωσε ευκαιρία αντίδρασης στο χρηματιστήριο το οποίο στις 14.17 είχε άνοδο 1,1 % αλλά και  αποκλιμάκωση στα spreads που ”έπεσαν” κατά 30 περίπου μονάδες από το πρωί.

Παπακωνσταντίνου: «Η κρίση είναι συστημική για την Ευρώπη»

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Έλληνας υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τα χρέη της χώρας, δηλώνοντας ότι τα spreads μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων ήταν υψηλά εξαιτίας της ευρύτερης αναταραχής στην αγορά και όχι από μια πραγματική απειλή για χρεοκοπία.

«Τα spreads μας παραμένουν εκεί που είναι εξαιτίας μιας ευρύτερης κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε καταλάβει όλοι ότι πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα για την Ευρώπη».

Ακόμη, δήλωσε πως αναμένει να δει μια «σημαντική απόφαση» στους επόμενους δύο μήνες, η οποία «θα μπορούσε μια και καλή να διευθετήσει το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη».

Πρόσθεσε δε ότι «όλοι οι μεγάλοι μηχανισμοί που χρειάζονται, θα είναι εκεί για να πείσουν τις αγορές ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ό,τι πρέπει για να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και ανταγωνιστικές στην ευρωζώνη».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε