Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπερψήφισε η βουλή της Αυστρίας το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Υπερψήφισε η βουλή της Αυστρίας το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, καθώς και μερίδας των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, ενέκρινε το αυστριακό Πακέτο Βοήθειας προς την Ελλάδα.

Συγχρόνως η αυστριακή Βουλή απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία, πρόταση του επικεφαλής της αυστριακής αντιπολίτευσης, ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στις ομιλίες τους κατά τη σχετική συζήτηση, τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, υπεραμύνθηκαν της αυστριακής βοήθειας προς την Ελλάδα και της Ομπρέλας Προστασίας του Ευρώ.

Ο κ. Φάιμαν, ο οποίος τελευταία πρωτοστατεί μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την φορολόγηση της διακίνησης χρήματος και κερδοσκοπίας, ζήτησε να εξαχθούν διδάγματα από την κρίση και υπάρξουν και στο μέλλον παρόμοιες, συνεπείς προσπάθειες για να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις, ενώ ο κ. Πρελ σημείωσε πως υπάρχει τώρα δικαιολογημένη αισιοδοξία για την λειτουργικότητα της Ευρώπης.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία στην Αθήνα, της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αυστρία είχε ανακοινώσει την αναλογούσα συμμετοχή της, ύψους 2,28-2,29 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τρία χρόνια, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, την οποία και υπερψήφισε σήμερα στη Βιέννη η αυστριακή Βουλή.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, της αυστριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επανειλημμένα ζητά την αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι που απορρίφθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία από την αυστριακή Βουλή, είχε αρχίσει προ δεκαημέρου και μια πρωτοφανή ανθελληνική εκστρατεία, με καταχωρίσεις σε εφημερίδες και αφίσες.

Τους ισχυρισμούς του αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ότι δήθεν η μεγάλη πλειοψηφία των Αυστριακών είναι εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα, έχουν ανατρέψει, στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις που διαπιστώνουν ότι η πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού στηρίζει την βοήθεια προς τη χώρα και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι και 80 ο/ο.

Τις θέσεις του αρχηγού της ακροδεξιάς είχαν υιοθετήσει τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και οι αυστριακές εφημερίδες λαϊκιστικού περιεχομένου, καλλιεργώντας, ένα κλίμα κατά της Ελλάδας, με πρωτοσέλιδους τίτλους και συνθηματολογίες.

Της σημερινής συζήτησης και ψηφοφορίας στην αυστριακή Βουλή είχαν προηγηθεί αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς τη νομική βάση για την αυστριακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε επισημάνει εγκαίρως πως ο “νόμος σταθεροποίησης πληρωμών”, που αποτελεί τη νομική βάση για την αυστριακή βοήθεια προς την Ελλάδα, είχε ψηφιστεί με την κυβερνητική πλειοψηφία το 2009, ως τμήμα του νόμου για συμπληρωματικό προυπολογισμό, ενόψει των τότε οικονομικών προβλημάτων στην Ανατολική Ευρώπη. Η ίδια είχε τονίσει, πως, σε αντίθεση με την κατάσταση στη Γερμανία ή τη Γαλλία, δεν ήταν απαραίτητη στην Αυστρία μία επιπλέον απόφαση της αυστριακής Βουλής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε