Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Υπερτριπλασιάστηκαν τα κλειστά μαγαζιά στον Πειραιά

Διαβάστε τι ζητάει ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά για να διασώσει την περιουσία του…

Υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου του Πειραιά, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που προέκυψαν μεταξύ της πρώτης έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2009 και της τελευταίας του Οκτωβρίου του 2010, ”αποδεικνύοντας ότι το λιανεμπόριο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αγορά εργασίας μετρά σημαντικές απώλειες” όπως σημειώνεται σε υπόμνημα του συλλόγου.

Τα συγκριτικά αποτελέσματα, καθώς και ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα με όλα τα θέματα, που έχουν άμεση προτεραιότητα για το νόμιμο εμπόριο και την βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη των πειραϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρεδόθησαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γ. Ζησιμάτο στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά και στα πλαίσια της άμεσης λήψης των αναγκαίων μέτρων για την τόνωση του εμπορίου, ο σύλλογος ζητάει από την κυβέρνηση:

– Άμεση επανεξέταση των πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα – Κατάργηση καταχρηστικών πρακτικών από τις Τράπεζες, επαναπροσδιορισμό δανειακών υποχρεώσεων σε βάθος δεκαετίας με ευνοϊκούς και εφικτούς όρους και ανασχεδιασμός του ΤΕΙΡΕΣΙΑ – Μείωση του κόστους επιτοκίων των πιστωτικών καρτών σε μονοψήφιο ποσοστό, για την τόνωση της κατανάλωσης.

-Άμεση παράταση και διευκόλυνση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων, με παροχή εγγυήσεων από το ΕΤΕΑΝ.

– ΄Αμεση πάταξη του παρεμπορίου και των παράνομων παζαριών και κάθε μορφής υπαίθριας παρεμπορικής δραστηριότητας “μεταναστευτικού εμπορίου”.

Επανεξέταση κάθε στάσιμης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εξαιρουμένων των νόμιμα αδειοδοτημένων αγορών και φυσικά των λαϊκών αγορών. Αυστηρό έλεγχο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας αλλοδαπών καταστημάτων (κινέζικα). Επαναφορά του τζίρου στο υγιές στεγασμένο και φορολογούμενο εμπόριο, με στοχευμένα και προκαθορισμένα μέτρα, που θα διασφαλίσουν κοινωνική και εργασιακή ειρήνη, αλλά και εφαρμογή των νόμων από τους ΟΤΑ.

– Επανεξέταση και επανασχεδιασμό του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς στα θέματα εκπτώσεων – προσφορών, προωθητικών ενεργειών, διασφάλισης ωραρίου και Κυριακάτικης αργίας. Τροποποίηση της τελευταίας νομοθετικής αλλαγής περί προσφορών και προεκπτώσεων, με την υπόδειξη των εμπορικών οργανώσεων και των αναγκών της αγοράς, ενόψει της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και των χειμερινών εκπτώσεων.

– Ενεργοποίηση της εμπορικής χωροταξίας και των χρήσεων γης. Περιορισμός των γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων και των υπερμεγεθών πολυκαταστημάτων και υπερκαταστημάτων, με τον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, χωρίς εξαιρέσεις, με όρια στην υπερσυγκέντρωση που παρατηρείται εντός του πολεοδομικού ιστού των μεγάλων πόλεων.

– Άμεση απλοποίηση του φορολογικού συστήματος σε ευρωπαϊκά και σύγχρονα πρότυπα. Οι βαριές φορολογικές επιδρομές, προς κάθε κατεύθυνση, η συντήρηση του δημοσιονομικού χάους και τα πάσης φύσεως αντικοινωνικά μέτρα, ισοπεδώνουν την αγορά, χωρίς διακρίσεις και εξαντλούν με ταχύτητα ό,τι αποθέματα μπορεί να διατηρούσαν οι υγιείς επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.

– Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, διασφάλισης των θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση όλων των εξαγγελθέντων προγραμμάτων.

– Άμεσα αναπτυξιακά κίνητρα για την αναδόμηση και ανακαίνιση του εμπορίου, των υπηρεσιών και της παραγωγής και εφαρμογή τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα στην τουριστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

– Άμεση μείωση των ενοικίων σε βιώσιμα επίπεδα, με αντίστοιχη μείωση των αντικειμενικών αξιών, για φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

– Ένα ήρεμο επιχειρηματικό και καταναλωτικό περιβάλλον, με όρους και κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

”Ειδικότερα για τον Πειραιά, που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, θα πρέπει να δημιουργηθούν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης που αρμόζουν σε μια σύγχρονη πόλη, να αναζητηθούν τρόποι και να ληφθεί μέριμνα για εμπορική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αναδειχθεί σε έναν μεγάλο, δημοφιλή και ελκυστικό προορισμό επισκεπτών και τουριστών και να επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σαν μια πόλη με ιστορία, παρόν και μέλλον” σημειώνει ο σύλλογος στο υπόμνημά του.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε