Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Υπό επιτροπεία η Οικονομία

 
Βέβαιη θεωρούν στις Βρυξέλλες την επιδείνωση…
 

της ελληνικής οικονομίας. Ήδη πριν ο Γ.Παπανδρέου μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο γιά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η λέξη αυτή ακούγονταν όλο και πιό συχνά στους διαδρόμους της Κομισιόν. Ταυτόχρονα όμως οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες διαβεβαίωναν ότι «δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, δεν θα χρεοκοπήσει καμία χώρα της ευρωζώνης- ακόμη και αν υπάρξει κίνδυνος, δεν θα το επιτρέψουμε εμείς. Υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και θα τα επιστρατεύσουμε».

Στις 10 Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Θα κάνουν, δηλαδή, γνωστό ότι οι συστάσεις που εξέδωσαν προ περίπου έξι μηνών δεν ακολουθήθηκαν και θα απευθύνουν νέα προειδοποίηση. Η απόφαση θα δρομολογήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με επακόλουθο την άνοδο την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Η υποβολή του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δύσκολα θα αποτρέψει την τρίτη και οριστική φάση της επιτήρησης: την εφαρμογή του άρθρου 104- 9, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβαίνει ανά τρίμηνο σε συστάσεις προς την Αθήνα. Επιπλέον μια φορά τον μήνα, τετραμελής ομάδα ευρωκρατών- ένας επικεφαλής, δύο μέλη κι ένας βοηθός – θα εγκαθίσταται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ελέγχει τα “βιβλία” του Υπ.Οικονομικών. Όταν ολοκληρώνονται οι έλεγχοι θα συντάσσονται οι συστάσεις, οι οποίες, φυσικά, θα έχουν ευθέως παρεμβατικό χαρακτήρα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε