Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Υποβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες η Moody’s

– Νέο “χτύπημα” μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
– Δείτε ποιες τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης
– Ακόμα και μετά την υποβάθμισή τους έχουν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από την ελληνική οικονομία

Η Moody’s υποβάθμισε τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς από Ba3 σε Ba1
την Αγροτική και την τράπεζα Αττικής από B1 σε Ba2.
Ο οίκος αναφέρει ότι το outlook είναι αρνητικό και αποδίδει την κίνηση αυτή πρώτον στην απόφασή του να υποβαθμίσει το ελληνικό χρέος και δεύτερον στην επαναξιολόγηση της εγγενούς οικονομικής ισχύος κάποιων τραπεζών λόγω επίμονης πίεσης στη ρευστότητα και την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και της έκθεσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Το… περίεργο και στην περίπτωση των τραπεζών είναι ότι ο οίκος ενώ παραδέχεται ότι οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους δεν θα υποστούν απώλειες παρ’ όλα αυτά “βλέπει” κίνδυνο από… πτώχευση η μια distressed ανταλλαγή.

Τραπεζικά στελέχη καθησυχάζουν για τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της Moody’s ξεκαθαρίζοντας πως οι απώλειες από τις καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών θα αντισταθμισθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει το νέο πακέτο εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη αποσαφηνίζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται κανονικά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ανεξάρτητα από την αξιολόγηση τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και μετά την υποβάθμισή τους έχουν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από την ελληνική οικονομία, κάτι που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε