Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ζήτημα χρόνου η αναθεώρηση του ελλείμματος – Και του μνημονίου;

– Αφορά την περίοδο 2006-2009 – Στέλνουν στην Αθήνα και άλλους ελεγκτές
– Θα γίνει γνωστό στα μέσα Οκτωβρίου – “Εχουμε ακόμα επιφυλάξεις για τα ελληνικά στοιχεία”, λέει η Κομισιόν
– Eurostat: Συρρικνώθηκε κι άλλο η ελληνική οικονομία

Δεν φαίνεται να αποφεύγει η Ελλάδα την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος για τα χρόνια από το 2006 έως το 2009.

Αυτό αναμένεται να γίνει από την Κομισιόν μέσα στον Οκτώβριο γεγονός που θα σημάνει αν αναθεωρηθεί προς τα πάνω οτι επίκειται και αναθεώρηση του μνημονίου.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι αναθεωρήσιμα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Eurostat: Συρρικνώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

 Η ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με τις οριστικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2010, στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 27», ο ρυθμός ανάπτυξης αυξήθηκε κατά 1%.

    Η Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ (+2,2%) στην ευρωζώνη και ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία με (+1,9%). Τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Ελλάδα (-1,8%) και η Ιρλανδία (-1,2%).

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -3,7%. Αντίθετα, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην «ΕΕ των 27», το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%.

Πεταλωτής: Δεν θα ληφθούν νεα μέτρα

Καθησυχαστικός ως προς την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

«Εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα για το 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010 και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ’ αυτού του λόγου», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές πιο γρήγορα από όσο υπολογίζει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε