Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ζοφερό το μέλλον των Ελλήνων – Τα πιο απαισιόδοξα τα ελληνικά νοικοκυριά στην Ευρώπη

Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τη μία, αλλά και η πιστωτική στενότητα που έχει περιορίσει τη ρευστότητα συντηρούν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας.

Μικρή άνοδο κατά 0,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο σημειώνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιούλιο (αλλά μικρή πτώση σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και διαμορφώνεται στις 66,6 μονάδες.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα βελτιώνεται στις Υπηρεσίες, σταθεροποιείται στη Βιομηχανία, ενώ σημειώνει έντονη επιδείνωση στις Κατασκευές. Στο Λιανικό Εμπόριο, το οικονομικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά δυσμενές ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, από τον Μάιο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν επομένως, με μικρές διακυμάνσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους επτά μήνες, με το Λιανικό Εμπόριο, τις Κατασκευές, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών από την πλευρά της ζήτησης να έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τη μία, αλλά και η πιστωτική στενότητα που έχει περιορίσει τη ρευστότητα συντηρούν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, εικόνα που αναμένεται να διατηρηθεί το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον. Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ άνοδος καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, με το σχετικό δείκτη στα αποθέματα να αυξάνεται ελαφρά.

– στις υπηρεσίες, σημειώνεται μικρή βελτίωση σε βασικούς δείκτες: οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης αμβλύνονται σημαντικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.

– στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης διόγκωσης των αποθεμάτων, παρόλο που οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης περιορίζονται σχετικά.

– στις κατασκευές, η επιδείνωση του σχετικού δείκτη εκπορεύεται από τη μείωση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, αλλά κυρίως από την επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία. Μόνο η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο φαίνεται να ενισχύεται τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης καταναλωτικής συμπεριφοράς, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύεται περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 103,4 (από 103,1 μονάδες τον Αύγουστο) και 103,2 μονάδες (από 102,3 μονάδες τον Αύγουστο) αντίστοιχα στις δύο ζώνες.

Η άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Γερμανία συνέβαλε και πάλι καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος. Σε επίπεδο τομέων, στη Βιομηχανία σημειώνεται άνοδος σε σχέση με τον Ιούλιο, κατά 2 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ στις Υπηρεσίες, ο δείκτης επιδεινώνεται κατά 1 μονάδα στην ΕΕ, βελτιώνεται όμως κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ανάκαμψη 2 και 3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούλιο σημειώνεται σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα στο σχετικό δείκτη στο Λιανικό Εμπόριο, αλλά και τις Κατασκευές. Τέλος, ως προς την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης τον Σεπτέμβριο βελτιώνεται κατά 2 και 3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούλιο, όμως σε σύγκριση με τον Αύγουστο κατέγραψε μικρή εξασθένηση στην ΕΕ και παρέμεινε σταθερός στην Ευρωζώνη, λόγω των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων των ευρωπαίων καταναλωτών για τη γενική οικονομική κατάσταση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε