Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζούμε την κορύφωση του πολέμου μεταξύ Ευρώπης και διεθνών οίκων που θέλουν την Ελλάδα για λάφυρο – Fitch: Το PSI για μας θα μετρά ως χρεοκοπία

– Fitch: Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει σίγουρα και σύντομα
– Κομισιόν: Δεν θα μας πουν οι διεθνείς οίκοι τι χρειαζόμαστε και τι θα κάνουμε
– ”Υποβαθμίζουν” τις υποβαθμίσεις και αντιδρούν με μίνι ράλυ τα χρηματιστήρια και το ευρώ
– Ενθαρρυντικά τα νέα και από τις ευρωπαικές δημοπρασίες λίγες ώρες μετά τις αρνητικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων
– Απολογητική ανακοίνωση από την S&P: Την δουλειά μας κάνουμε, δεν επιδιώκουμε πολιτική επιρροή

Μετράμε τις πιο δραματικές ημέρες ενός ”ακήρυχτου” μεν, πολέμου δε, που απειλεί να γονατίσει την ευρωζώνη και να σκοτώσει στη γέννηση της κάθε ιδέα περί παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η τραγωδία είναι πως ο πόλεμος αυτός παίζεται στις πλάτες μας, στην έδρα μας, αφού έχει:

– Στο κάδρο την Ελλάδα
– Αφορμή το ελληνικό κούρεμα
– Ημερομηνία λήξης την 20Μαρτίου, όταν και θα κριθεί εαν η χώρα μας θα κηρύξει στάση πληρωμών

”Ρίχνει” όλα της τα πολεμοφόδια η Fitch

Στο μέτωπο σήμεα ηχούν οι εκτιμήσεις-απειλές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.
Γιατί μόνο υπό αυτό το πρίσμα μπορούν να αξιολογηθούν οι δηλώσεις του Edward Parker, managing director της Fitch Ratings, που της δημοσιεύει το Bloomberg.
”Οι προσπάθειες για μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το πώς θα διαχειριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, θα συνιστούν χρεοκοπία για τη Fitch.Το αποκαλούμενο PSI, για μας, θα μετρά ως χρεοκοπία, είναι σίγουρα χρεοκοπία για εμάς”.

Και ακολουθεί από τον ίδιο άνθρωπο το στοίχημα της επερχόμενης ελληνικής στάσης πληρωμών.
”Η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη.Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει.Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κατορθώσει να ανταπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.Επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα”.

Κομισιόν : Δεν θα μας επιβάλλουν ατζέντα οι οίκοι

”Μπαρούτι” μυρίζει η απολύτως επιθετική ανακοίνωση-απάντηση από πλευράς Κομισιόν, που έρχεται λίγες ώρες μετά το χτύπημα από τον οίκο Standard & Poor’s.
”Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του EFSF” είναι η αντίδραση της Κομισιόν.

Τη σκυτάλη πήρε μετά ο επικεφαλής του μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) Κ.Ρέγκλινγκ που εμφανίζεται πιο αισιόδοξος από πριν για το ευρώ και δηλώνει :” Η υποβάθμιση του EFSF από την S&P δεν έχει σοβαρό αντίκτυπο αρκεί να μην ακολουθήσουν οι Μοοdy΄s και Fitch.Ενόσω είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που στερεί το τριπλό Α από το EFSF τότε πραγματικά δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι.Είχαμε την ίδια κατάσταση όταν η S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ. Οι άλλοι δεν ακολούθησαν”.

S&P : Απολογίες μετά τις υποβαθμίσεις

Ο διεθνής οίκος που τρομοκράτησε την Ευρώπη με το μπαράζ υποβαθμίσεων της Παρασκευής κατεβάζει τώρα τους τόνους ψελλίζοντας πως δεν επιδιώκει πολιτική επιρροή.

Προσέξτε τις δηλώσεις στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk του Μόριτς Κρέμερ, διευθυντή αξιολογήσεων ευρωπαϊκών χωρών της S&P, όπως τις μεταδίδει η Deutsche Welle:
”Τι κάνουμε; Κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να αναλύουμε και να αξιολογούμε πιστωτικούς κινδύνους για τους επενδυτές, έτσι ώστε εκείνοι να τις λάβουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Δεν θέλουμε να έχουμε πολιτική επιρροή, ούτε έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν στηρίζουμε τη μια ή την άλλη μετοχή, ούτε και κόμματα. Αποστολή μας είναι η ανάλυση πιστωτικών κινδύνων και η δημοσίευση τους”.

Οι αγορές ”υποβαθμίζουν” τους διεθνείς οίκους

Ούτε οι υποβαθμίσεις της Παρασκευής ούτε η χθεσινοβραδυνή πέτυχαν να ”αιματοκυλήσουν” τα χρηματιστήρια που αντιδρούν ανοδικά, λες και άκουσαν θετικά νέα.

Το ευρώ άρχισενα μαζεύει τις απώλειες του ενώ άκρως ενθαρρυντικά ήταν και τα νέα από ευρωπαικές δημοπρασίες, που ευνοήθηκαν και από τα νέα για την οικονομία στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε