Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Alco: Η ανάλυση του Κώστα Παναγόπουλου

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi

Η βελτιωμένη εικόνα της κοινωνίας για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα μας, που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Σεπτεμβρίου, διατηρείται.

Το 24%  θεωρεί ότι πάμε καλύτερα και το 33% ότι η κατάσταση παραμένει ίδια.   Προφανώς πρόκειται για μεταβολή (με θετικό πρόσημο) και όχι για αναστροφή των αντιλήψεων της κοινωνίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξακολουθεί να είναι απογοητευμένο και απαισιόδοξο.

Παραμένει, συνεπώς, το ερώτημα αν έχουμε να κάνουμε με απαρχή τάσης ή με συγκυριακό φαινόμενο.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα της πρόθεσης ψήφου (που έχουν σχετική αξία τόσο μακριά από μία εκλογική αναμέτρηση), διατηρείται το σαφές προβάδισμα της   Νέας Δημοκρατίας, με το ΣΥΡΙΖΑ όμως να σταθεροποιείται σε ποσοστά συσπείρωσης της τάξεως του 50%  και να μειώνει τη διαφορά (από το 7% στο 6,4%) σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ενδιαφέρον εύρημα η περιορισμένη προσδοκία από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (31% εκτιμά ότι θα τα πήγαινε καλύτερα από τη σημερινή, 27% χειρότερα και 37% ίδια), κάτι που εξηγεί το γιατί τα ποσοστά της παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Τέλος τα σταθερά και πολύ υψηλά ποσοστά απροσδιόριστης ψήφου (δεν αποφάσισα – λευκό – δεν θα ψηφίσω), επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα  της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή αυτού του 30 και πλέον τοις εκατό αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.

O κ. Κώστας Παναγόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alco

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις