Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Eldorado Gold “μουτζούρωσε” τη φιλοεπενδυτική εικόνα του Τσίπρα

Η Eldorado Gold “μουτζούρωσε” τη φιλοεπενδυτική εικόνα του Τσίπρα

Το μεγαλύτερη… μουτζούρα στη φιλοεπενδυτική εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης την έβαλε σήμερα το πρωί (Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου) η Eldorado Gold και η εταιρεία της στην Ελλάδα «Ελληνικός Χρυσός» με την αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος.

Δεν ξέρω αν ήταν επικοινωνιακή επιλογή η ημέρα της αναγγελίας της απόφασης, αλλά σίγουρα ήταν πολύ καίριο και αποτελεσματικό το πλήγμα στο νέο φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης, την επομένη της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η εταιρεία για να στηρίξει τη θέση της επικαλείται 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ρίχνει την ευθύνη της επενδυτικής αναστολής στην κυβέρνηση.

Σε μία χώρα που διψά για επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν ξέρω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν επιμείνει στη θέση της θα πρέπει η απάντησή της στην εταιρεία και η ενημέρωση του ελληνικού λαού και των επενδυτών να είναι πειστική στον υπέρτατο βαθμό.

Υπεκφυγές που στηρίζονται σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και όχι θέσεις που εδράζονται σε σοβαρά και στιβαρά επιχειρήματα, θα ακυρώσουν την προσπάθεια του πρωθυπουργού για άνοιγμα στην επιχειρηματική κοινότητα.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της λοιπόν δύο δρόμους: ¨Η να πείσει με επιχειρήματα ότι η εταιρεία δεν τηρεί συμβατικές υποχρεώσεις και συμφωνίες ή να δώσει γρήγορα τις άδειες να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Ο τρίτος δρόμος, της διαιτησίας, δεν αποτελεί παρά υπεκφυγή για να αποφευχθεί η ανάληψη ευθυνών είτε απέναντι στη μία πλευρά (την εταιρεία), είτε στην άλλη (εκείνους και εκείνες που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στην τοπική κοινωνία αντιμάχονται την επένδυση).

Η λύση, η οποιαδήποτε λύση, έπρεπε να είχε ήδη δοθεί. Οι ιδεοληψίες από την κυβέρνηση ή τα σκληρά συμφέροντα από την εταιρεία δεν έχουν θέση, ιδίως όταν η τεχνολογία σήμερα είναι ικανή να λύσει κάθε πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις