Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

5 πράγματα που δεν ξέρετε ότι εφηύραν γυναίκες

5 πράγματα που δεν ξέρετε ότι εφηύραν γυναίκες

Είναι αντικείμενα που δεν είχαμε ιδέα ότι τα είχαν εφεύρει γυναίκες. Η Josephine Cochrane εφηύρε κάτι που χρησιμοποιείς κάθε μέρα!

Υπάρχει ταμπού ότι εφευρέσεις κάνουν οι άνδρες και όχι οι γυναίκες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και οι πέντε γυναίκες παρακάτω το επιβεβαιώνουν. Χάρη στην προσφορά τους, τώρα έχουμε χρήσιμα αντικείμενα που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη!

1. Λογισμικό υπολογιστών – Dr Grace Murray Hopper

Σπούδασε στο Yale και έκανε το μεταπτυχιακό της στα Μαθηματικά και την φυσική. Το 1943 διορίστηκε ως υπεύθυνη ενός ερευνητικού έργου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα να γίνει το τρίτο πρόσωπο του λογισμικού προγράμματος “Harvard Mark Ι computer”. Το διάστημα 1959- 1961 ήταν επικεφαλής της ομάδας που εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών των επιχειρήσεων. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την όρο “σφάλμα” για να περιγράψει ένα πρόβλημα στο σύστημα των υπολογιστών.

2. Σύστημα παρακολούθησης – Marie Van Brittan Brown

Η Marie Van Brittan Brown, εφηύρε το κλειστό σύστημα ασφαλείας για το σπίτι το 1966, όποτε και της κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μαζί με τον σύζυγό της Albert Brown.  Το σύστημα της Brown διέθετε 4 μικρές τρύπες και μια κάμερα η οποία μετακινούνταν σε κάθε μια και κατέγραφε όσα φαίνονταν. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτήν την εφεύρεση ήταν ότι η αστυνομία αργούσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. 

3. Πλυντήριο πιάτων – Josephine Cochrane 

Η Αμερικανίδα Josephine Cochrane ανακάλυψε το 1886 το πλυντήριο πιάτων. Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1893, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη μηχανική κατασκευή σε παγκόσμια έκθεση. Ο άνδρας της ήταν αλκοολικός και είχε χρέη και έτσι μέσα από την εφεύρεση της και την εταιρεία που δημιούργησε, κατάφερε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Χωρίς αυτήν, πολλές γυναίκες ακόμη θα ταλαιπωρούνταν στο πλύσιμο των πιάτων…

Δείτε πώς λειτουργεί το πλυντήριο σήμερα από goPro κάμερα:

4. Monopoly – Elizabeth Magie

Το όνομα του άνδρα Charles Darrow είναι συνδεδεμένο με το παιχνίδι Monopoly.  Οι κανόνες του παιχνιδιού όμως στην πραγματικότητα, εφευρέθηκαν από την Elizabeth Magie. Ήθελε να υποδείξει τα προβλήματα με τον καπιταλισμό με ένα καινοτόμο παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες διέθεταν ψεύτικα χρήματα και περιουσίες. Το σχέδιό της, το οποίο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904, ονομαζόταν “Το παιχνίδι του ιδιοκτήτη”. Το παιχνίδι που γνωρίζουμε σήμερα δημοσιεύθηκε το 1935 από τους αδελφούς Parker, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο Darrow δεν ήταν ο μοναδικός δημιουργός και είχε αγοράσει μόνο $ 500 το σχέδιο της Magie.

5. Υαλοκαθαριστήρες – Mary Anderson

Η Mary Anderson κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903 για τη δημιουργία υαλοκαθαριστήρων. Σκέφτηκε την ιδέα αυτή όταν είδε οδηγούς στη Νέα Υόρκη να έχουν ανοιχτά τα παράθυρά τους και να βρέχονται προκειμένου να καταφέρουν να δουν τον δρόμο. Τώρα οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αυτοκινήτων.

Πηγή:Bbc.com

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις