Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

“Νέο” είδος ανθρώπου

“Νέο” είδος ανθρώπου

Έχει ηλικία από 30.000 ως 50.000 χρόνια και δεν ανήκει σε κανένα από τα γνωστά ως τώρα είδη των προγόνων του ανθρώπου

Οι επιστήμονες την ονόμασαν “κυρία Χ” καθώς αποτελεί ακόμη μυστήριο. Το βέβαιο είναι πως η αρχαία κυρία με καταγωγή από τη Σιβηρία θα αναγκάσει τους ανθρωπολόγους να αλλάξουν το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπινου είδους. 
Η ανακάλυψη έγινε μετά από την εξέταση DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. 
Όπως και στην περίπτωση του ανθρωποειδούς της Ινδονησίας που λόγω μεγέθους οι επιστήμονες το ονόμασαν “Χόμπιτ”, έτσι και η “κυρία Χ” είναι μάλλον είδη συγγενικά του ανθρώπου που συμβίωναν στον πλανήτη μαζί με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ ή τους προγόνους του. 
Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ήταν οι μόνο ανθρωποειδές που περιπλανιόνταν στην Ευρώπη και στην Ασία κατά την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Όμως η ανακάλυψη το 2003 στην Ινδονησία του, ηλικίας 17.000 ετών, μικρόσωμου «χόμπιτ» (Homo floresiensis), που θεωρείται νέο είδος, ήρθε να ανατρέψει αυτή την αντίληψη.
Η “κυρία Χ”που ανακαλύφθηκε το 2008 στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας από Ρώσους αρχαιολόγους και το οποίο πιθανώς ζούσε κοντά με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, επιβεβαιώνει ότι επικρατούσε μια πολύ πιο πολύπλοκη εικόνα.
Δεν υπήρχαν μονάχα Χόμο Σάπιενς και Νεάντερταλ, αλλά και άλλα “ξαδέλφια”.
Άλλωστε με βάση της ανάλυση του DNA το είδος στο οποίο ανήκει η “κυρία Χ” έχει έναν κοινό πρόγονο με το Χόμο Σάπιενς και το Νεάντερταλ στο πολύ μακρινό μας παρελθόν, κάπου στην Αφρική.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε