Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

«Ο σύζυγός μου δεν κάνει για πρωθυπουργός»

Από άλλου το περίμενε και από αλλού του ήρθε τελικά του Ιάπωνα πρωθυπουργού. Σάλος από το προκλητικό βιβλίο της Νομπούκο Καν!
Με τον προκλητικά εύγλωττο τίτλο «Τι στο καλό θα αλλάξει στην Ιαπωνία τώρα που έγινες εσύ πρωθυπουργός;» η σύζυγος του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν εξέδωσε βιβλίο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητεί την ικανότητα του συζύγου της να κυβερνήσει τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου!
 
Σύμφωνα με όσα γράφει η Νομπούκο Καν, ο επί τεσσαρακονταετία σύζυγός της είναι από μέτριος ως κακός ρήτορας, μαγειρεύει χάλια, ντύνεται απαίσια και δεν ξέρει να «δέσει» την καραμέλα όταν φτιάχνει γλυκά. Με τέτοια σοβαρά μειονεκτήματα, είναι λοιπόν δυνατόν να ηγείται της χώρας του; «Κάνει περισσότερο για δεύτερος ή τρίτος και όχι για πρώτος», γράφει- ανερυθρίαστα- στο βιβλίο της η κυρία Καν. Και συμπληρώνει: «Αν και είμαι δικός του άνθρωπος, δεν μπορώ να του δώσω καλό βαθμό για το πώς εκφωνεί τους λόγους του ή για τις απαντήσεις του την ώρα των ερωτήσεων στη Βουλή».
 
Το βιβλίο εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα και έχει μπερδέψει τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν αν θα βοηθήσει ή αν θα χαντακώσει τον ιάπωνα πρωθυπουργό, ο οποίος βγήκε λαβωμένος από τις τελευταίες εκλογές για την ανανέωση των μελών της Ανω Βουλής. «Τρέμω στην ιδέα ότι θα το διαβάσω! » ομολόγησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο 63χρονος πολιτικός, ερωτηθείς προ ημερών για το βιβλίο της γυναίκας του, την οποία έχει χαρακτηρίσει «εσωτερική αντιπολίτευση» μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
 
Πρόκειται για απομνημονεύματα, μια καταγραφή της σχέσης τους από την εποχή που γνωρίστηκαν ως σήμερα. Η κυρία Καν αφηγείται την πρώτη τους συνάντηση, το πώς ερωτεύτηκαν και όλη την κοινή πορεία τους. Ενα τέτοιο βιβλίο θα ήταν συνηθισμένο σε μια δυτική κοινωνία, αλλά είναι εντελώς πρωτότυπο για μια παραδοσιακή, συντηρητική και σαφώς ανδροκρατούμενη κοινωνία όπως η ιαπωνική.
 
Η ηλικίας 64 ετών Νομπούκο Καν απέχει πολύ από το πρότυπο της κλασικής συζύγου. Λέει ελεύθερα τη γνώμη της και απέδειξε ότι μπορεί πολύ άνετα να τα βγάλει πέρα με την προεκλογική εκστρατεία. Είναι μαζί με τον σύζυγό της από την εποχή- αρχές δεκαετίας του ΄70- που εκείνος ήταν ένας αριστερός ακτιβιστής και λέγεται ότι αυτή έπεισε τον κ. Καν να ξεσκεπάσει τους γραφειοκράτες του υπουργείου Υγείας στη δεκαετία του ΄90 για ένα μεγάλο σκάνδαλο με μολυσμένες από τον ιό ΗΙV παρτίδες αίματος. Το γεγονός αυτό εκτίναξε τότε στα ύψη τη δημοτικότητα του κ. Καν.
 
Ο γάμος τους παραλίγο να καταρρεύσει πριν από δέκα χρόνια, όταν μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα έγραψε ότι ο κ. Καν είχε περάσει μια νύκτα σε ξενοδοχείο με παρουσιάστρια της τηλεόρασης. Αργότερα αποκάλυψε μετανοημένος ότι η γυναίκα του τον αποκάλεσε «ηλίθιο» για την πράξη του αυτή. Στο βιβλίο, που γράφτηκε προτού ο κ. Καν γίνει πρωθυπουργός, αναφέρεται επίσης ότι ο σημερινός ιάπωνας πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ τη φιλοδοξία να αναλάβει αυτό το αξίωμα. Ως γνωστόν, βρέθηκε σε αυτή τη θέση ξαφνικά μετά την παραίτηση του προκατόχου του Γιούκιο Χατογιάμα .
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε