Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι άνδρες που αμφισβητούν τις προκαταλήψεις με βελόνες και κλωστές

Οι άνδρες που αμφισβητούν τις προκαταλήψεις με βελόνες και κλωστές

Η εικόνα είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη… Μία ντουζίνα άντρες, ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτα κάθονται στη σειρά και με υπομονή πλέκουν βελονιά με βελονιά.

«Σπάζοντας τα στερεότυπα μεταμορφωνόμαστε σε μία πιο ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία», γράφει το πανό μπροστά στα πόδια τους.
Οι άνδρες ανήκουν στην ομάδα των «Υφαντών» που δημιουργήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού στο Σαντιάγκο της Χιλής.
«Βρεθήκαμε όλοι μαζί γιατί μας αρέσει το πλέξιμο», λέει στο ΒΒC, ο Κλαούντιο Καστίγιο Μαλεμπράν, καθηγητής στα εργαστήρια πλεκτικής για άνδρες που έδωσε «σάρκα κι οστά» στην ομάδα.

«Και, επίσης, γιατί θεωρούμε σημαντικό να δημιουργήσουμε ευκαιρίες συζήτησης μεταξύ των ανδρών στη διάρκεια των οποίων θα μπορούν να μοιράζονται πολλά προσωπικά, κοινωνικά, εργασιακά και άλλα θέματα», είπε ο 27χρονος Χιλιανός και πρόσθεσε ότι «η συνάντηση και τα εργαστήρια είναι ένας χώρος όπου οι άνδρες ενθαρρύνονται και να τολμούν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που παραδοσιακά θεωρούνται γυναικείες».Η ιδέα είναι ότι «μπορούμε να σπάσουμε τα εμπόδια και τα στερεότυπα σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι άνδρες», λέει και προσθέτει: «Και μαζί μ’ αυτό παρουσιάζει νέες μορφές για την αρρενωπότητα: ευγένεια, προσφορά, αδελφικότητα και χωρίς αποκλεισμούς».

Η ομάδα αποτελείται από 11 άνδρες, μεταξύ 25 και 55 χρόνων. Και ανάμεσά τους είναι διατροφολόγοι, σχεδιαστές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες πληροφορικής, ηθοποιοί, κινησιολόγοι, χορευτές.
Οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι, ενώ δύο είναι παντρεμένοι χωρίς παιδιά.

Η πρωτοβουλία έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις, με τη σελίδα της στο Facebook να ξεπερνάει τους 77.000 ακολούθους, οι οποίοι επικροτούν το θάρρος των μελών της ομάδας να κάνει αυτό που τους αρέσει πέρα από τις προκαταλήψεις.

Αλλά και στον… πραγματικό κόσμο η επιρροή είναι σημαντική, με τους άντρες να πιάνουν τις βελόνες και να ετοιμάζουν τα πλεκτά τους στο Μοντεβιδέο, τη Μπογκοτά, την Μεντόζα (Αργεντινή) και την Πόλη του Μεξικού, ακόμα και σε χώρες όπως η Ουκρανία.
Με δεδομένο αυτό, οι «Άντρες Υφαντές» έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων για να μπορέσουν να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της Χιλής.
Μάλιστα ο Καστίγιο, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την εκστρατεία λέγοντας ότι «η συγκέντρωση χρημάτων θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία πιο φιλική κοινωνία, όπου μία τόσο όμορφη δουλειά, όπως το πλέξιμο, δεν θα συνδέεται μόνο με το γυναικείο φύλο. Θέλουμε να γκρεμίσουμε τις προκαταλήψεις και να επανεξεταστεί η έννοια της αρρενωπότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε