Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνελήφθη γιατί “προσέβαλε” το βασιλιά στο Facebook

Συνελήφθη γιατί “προσέβαλε” το βασιλιά στο Facebook

Οι αρχές της Ταϊλάνδης συνέλαβαν “συμπαθούντα” των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης, διότι φέρεται να προσέβαλε τη βασιλική οικογένεια σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.

Ο Ουίπας Ρακσακουλτάι, 37 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του στην ανατολική επαρχία Ραγιόνγκ και του ασκήθηκε διότι ανάρτησε “ένα απρεπές μήνυμα και παραβίασε την εθνική ασφάλεια προσβάλλοντας την μοναρχία στο Facebook την 19η Μαρτίου”, ανέφερε η υπηρεσία ειδικών ερευνών της αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

Το περιεχόμενο που αναρτάται στο Διαδίκτυο παρακολουθείται στενά από τις αρχές στην Ταϊλάνδη, και όσα μηνύματα επικρίνουν το βασιλιά της Ταϊλάνδης –ο οποίος θεωρείται ημίθεος από τους πιστούς στην μοναρχία– λογοκρίνονται, ειδικά μετά το 2006, όταν τα “Κόκκινα Πουκάμισα” ξεκινούσαν την εκστρατεία τους εναντίον του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα. Τουλάχιστον 6.200 σελίδες έχουν “κατέβει” από το 2007 για προσβολές κατά της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με Ταϊλανδούς αξιωματούχους.

Ο μονάρχης Μπουμιμπόλ Αμπντουλγιαντέτζ, ο οποίος βρίσκεται στο θρόνο εδώ και έξι δεκαετίες, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βάσει του ποινικού κώδικα που ισχύει στην Ταϊλάνδη, η προσβολή σε βάρος του μονάρχη, ή μέλους της βασιλικής οικογένειας, είναι κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ενωμένου Μετώπου για την Δημοκρατία και κατά της Δικτατορίας (UDD), κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους τον Μάρτιο. 

Οι κινητοποιήσεις έχουν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς, στρατιώτες και διαδηλωτές, με τουλάχιστον 27 νεκρούς και χίλιους τραυματίες. 

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε