Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα δελφίνια έχουν προσωπικότητα και πολιτισμό

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποκτήσουν τα δελφίνια λένε τώρα οι επιστήμονες

που τα κατατάσσουν λίγο πιο κάτω απ’ τον άνθρωπο στην ιεραρχία των πλασμάτων με νοημοσύνη.

Τι κι αν πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι ο χιμπατζής έχει νοημοσύνη και συμπεριφορά που μοιάζει περισσότερο με την ανθρώπινη, το συμπαθές τετράποδο υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το δελφίνη που πλέον οι επιστήμονες του προσδίδουν … σχεδόν ανθρώπινη υπόσταση.
Τα δελφίνια χαρακτηρίστηκαν τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον πλανήτη μετά τους ανθρώπους και ορισμένοι επιστήμονες διατυπώνουν πλέον την τολμηρή πρόταση ότι τα συμπαθή θηλαστικά της θάλασσας είναι τόσο ικανά που πρέπει να αντιμετωπίζονται πια ως “μη ανθρώπινα πρόσωπα”.
Οι μέχρι τώρα έρευνες πάνω στη συμπεριφορά των δελφινιών έχουν δείξει ότι αυτή είναι παρόμοια με την ανθρώπινη, όσον αφορά ιδίως την επικοινωνία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου», είναι ηθικά απαράδεκτο να κρατούνται τόσο έξυπνα πλάσματα φυλακισμένα σε ενυδρεία ψυχαγωγικών πάρκων ή να φονεύονται σκοπίμως για τροφή ή κατά λάθος από τους ψαράδες.
Εδώ και χρόνια τα δελφίνια είχαν θεωρηθεί τα εξυπνότερα ζώα μετά τον άνθρωπο, όμως ορισμένοι επιστήμονες πρόσφατα τα υποβίβασαν κάτω από τους χιμπατζήδες, καθώς μερικές έρευνες έδειξαν ότι οι εξυπνότεροι πίθηκοι μπορούν να φτάσουν τη νοημοσύνη τρίχρονων παιδιών.
Πιο πρόσφατα όμως, νέες μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι τα δελφίνια ξεπερνάνε τους χιμπατζήδες σε εξυπνάδα και μάλιστα υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά τα δελφίνια έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, ενώ μπορούν να σκεφτούν ακόμα και για το μέλλον.
Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το ένα δελφίνι μαθαίνει από το άλλο νέες μορφές συμπεριφοράς, ένα σημείο-κλειδί για την εμφάνιση «πολιτισμού».

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε