Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Υιοθετήστε έναν ηλικιωμένο με 200 ευρώ μηνιαίως

Υιοθετήστε έναν ηλικιωμένο με 200 ευρώ μηνιαίως

Δεν πρόκειται για συγκατοίκηση, αλλά για οικογένειες που θα δεχθούν να μοιρασθούν σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας.

Εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Υιοθέτησε έναν ηλικιωμένο», ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Μιλάνου, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, αλλά και μια ουσιαστική οικονομική δέσμευση, καθώς ο δήμος της ιταλικής συμπρωτεύουσας, θα ενισχύσει με 200 ευρώ, μηνιαίως, τις οικογένεις, που θα αποφασίσουν να «υιοθετήσουν» έναν ηλικιωμένο. 

Δεν πρόκειται για συγκατοίκηση, αλλά για οικογένειες που θα δεχθούν να μοιρασθούν σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας, το μεσημεριανό, ή το βραδινό φαγητό, περιπάτους τις ημέρες των γιορτών, εξόδους για κινηματογράφο, ή για θέατρο, φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια και άλλα. 

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες θα πρέπει να απαντούν σε σειρά ερωτήσεων και να υποβάλονται σε ειδικά τέστ από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα ακολουθεί η συνάντηση με τον ηλικιωμένο και αν η «χημεία» είναι καλή, θα ξεκινά η συναναστροφή. 

Το πιλοτικό σχέδιο αυτής της ιδιαίτερης «υιοθεσίας» και ακριβέστερα, ανάθεσης (affido, στα ιταλικά), ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια. Ο δήμος του Μιλάνου, με την σύμβουλο για την Κοινωνική Πολιτική Μαριολίνα Μογιόλι, στοχεύει, όμως, τώρα στην εξάπλωση της πρωτοβουλίας. 

«Τα επίσημα στοιχεία, που διαθέτουμε, μάς λένε ξεκάθαρα ότι τα άτομα άνω των 65 χρόνων, που συνεχίζουν να μένουν στο σπίτι τους, ζουν καλύτερα και περισσότερα χρόνια», δήλωσε η Μ. Μογιόλι. 

Ο δήμος του Μιλάνου με την πρωτοβουλία του, επιβεβαιώνει ότι και από οικονομικής άποψης, συμφέρει σαφώς περισσότερο να προωθείται ο θεσμός της ανάθεσης, παρά να χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικοί και δημοτικοί οίκοι ευγηρείας, ή να προσλαμβάνονται νέοι κοινωνικοί λειτουργοί. Η ιταλική συμπρωτεύουσα έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ένα δραστήριο εθελοντικό σώμα. Παράλληλα, 24% των κατοίκων της έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. 

«Η πραγματική πρόκληση -όπως γράφει η εφημερίδα “Corriere della Sera”- είναι να συναντηθούν δημιουργικά τα δύο αυτά στοιχεία, συμβάλλοντας στο να γεφυρωθεί και το χάσμα των γενεών».

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε