Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μωρά από δύο πατέρες;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ποντικάκια από δύο… μπαμπάδες. Γίνεται για πρώτη φορά σε κάποιο είδος θηλαστικού

Όπως ισχυρίζονται σε πρώτη φάση μπορεί η ανακάλυψη να βοηθήσει στο να μην εξαφανιστούν είδη προς εξαφάνιση.
Στο μέλλον δεν αποκλείεται η τεχνική να αξιοποιηθεί από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να “χειραγωγήσουν” κατάλληλα τα κύτταρα του εμβρύου ενός αρσενικού πειραματόζωου (με χρωμόσωμα ΧΥ), ώστε να παράγουν μια νέα γραμμή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.
Αυτά τα κύτταρα είναι ενήλικα κύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί γενετικό αναπρογραμματισμό, ώστε εισέλθουν σε φάση ανάλογη με τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.
Στη συνέχεια, μερικά (περίπου το 1%) από αυτά τα πολυδύναμα κύτταρα που αναπτύχθηκαν αυθόρμητα από αυτή τη νέα κυτταρική γραμμή, έχασαν το χρωμόσωμα Υ, μετατρεπόμενα σε κύτταρα ΧΟ. Αυτά τα κύτταρα ΧΟ τοποθετήθηκαν σε βλαστοκύστες από θηλυκό ποντίκι-δωρητή. Σε επόμενο στάδιο, οι βλαστοκύστες μεταφυτεύτηκαν σε υποκατάστατες μητέρες που γέννησαν θηλυκά ποντικάκια “χίμαιρες” με χρωμοσώματα Χο/ΧΧ, που περιλάμβαναν ένα χρωμόσωμα Χ από το αρχικό αρσενικό ποντίκι.
Αυτές οι θηλυκές “χίμαιρες” μεγάλωσαν και αργότερα ζευγάρωσαν με άλλα κανονικά αρσενικά ποντίκια. Τα παιδιά τους, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, είχαν γενετικό υλικό από δύο πατέρες.
Στο μέλλον, ίσως γίνει εφικτή η δημιουργία ανθρωπίνων ωοκυττάρων στο εργαστήριο από αρσενικά πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε