Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στη Νεκρά θάλασσα δεν βυθίζεται κανείς με τίποτα!

Στη Νεκρά θάλασσα δεν βυθίζεται κανείς με τίποτα!

Θέλει πολύ προσπάθεια για να βυθιστεί κανείς στη Νεκρά θάλασσα. Η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού δίνει στους κολυμβητές την δυνατότητα να επιπλέουν με άνεση!

Η Νεκρά θάλασσα ονομάζεται η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Το ήξερες ότι αν κολυμπήσεις σε αυτή τη θάλασσα, δεν μπορείς με τίποτα να βυθιστείς;

Έχει μήκος 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Στη Νεκρά θάλασσα παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής. Κανείς οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί η θάλασσα περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ).

Μάλιστα, περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο – NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Η ύπαρξη αλατιού στη Νεκρά Θάλασσα οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στα Αρχαία Χρόνια η στάθμη του νερού ήταν πολύ πιο πάνω από την τωρινή και η αφαλάτωση οδήγησε σε μεγάλα ποσοστά αλατιού. Έτσι τα περισσότερα αντικείμενα εκεί επιπλέουν. Αυτή η διαδικασία με την πάροδο των χρόνων έχει την ονομασία (όπως δόθηκε από τους επιστήμονες) Νόρεμ Ούστρουμ που σημαίνει “Αυξημένος Περιαλατισμός”.

Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας και έτσι, μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Σήμερα, η περιοχή αποτελεί έναν από τους top τουριστικούς προορισμούς. Κυρίως για τους μη δεινούς κολυμβητές…

Πηγή βίντεο: INSIDER

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις