Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και λιντσάρουν εγκληματίες (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και λιντσάρουν εγκληματίες (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Απογοητευμένοι από τις αρχές και την απονομή δικαιοσύνης, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι στο Περού παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και τιμωρούν εγκληματίες.

Το κίνημα “Πιάσε τον κλέφτη σου”, που ξεκίνησε από μια γειτονιά, ανιχνεύτηκε στο Facebook όπου δεκάδες πολίτες ανέβαζαν φωτογραφίες και βίντεο από τις ταπεινωτικές και σκληρές τιμωρίες τους.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να μοιράζονται τις εικόνες που κατέγραφαν ενώ τιμωρούσαν μικροεγκληματίες μπροστά σε κόσμο που διψούσε για εκδίκηση.

Οι ποινές ποικίλουν ανάλογα και με το έγκλημα. Γδύνουν και μαστιγώνουν τον δράστη, τον βάζουν να εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις, τον βάζουν να φάει καυτέρες πιπεριές, του κρεμάνε ταμπέλες “είμαι κλέφτης”.

Έχουν βάλει ακόμα κλέφτες να στέκονται σε μυρμηγκοφωλιές που έφτασαν σε σημείο να ικετεύουν για έλεος όπως τα μυρμήγκια δάγκωναν τα πόδια και τα γεννητικά τους όργανα.

Οι εκδικητές ισχυρίζονται πως οι δημόσιες πράξεις αντεκδίκησης θα αποτρέψουν επίδοξους ληστές ή διαρρήκτες, σημειώνοντας πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αρχές.

Υπάρχουν όμως εκείνοι που προειδοποιούν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ενθαρρύνει την εγκληματική βία κατά των φερόμενων δραστών.

Τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100 παρόμοιες σελίδες στο Facebook με όλο και πιο σκληρά ονόματα. “Πιάσε τον κλέφτη σου και άφησέ τον παράλυτο”, “Πιάσε τον κλέφτη σου και κόψε του τα χέρια”, “Πιάσε τον κλέφτη σου και ευνούχισέ τον”. Οι σελίδες ενημερώνονται καθημερινά παρά τις ποινές φυλάκισης που προβλέπονται (από 4 έως 25 χρόνια) για πρόκληση σωματικών βλαβών ή θανάτου τρίτων.

Οι δημόσιες τιμωρίες με τον καιρό έχουν γίνει όλο και πιο σκληρές, με έναν νεαρό έφηβο να έχει χτυπηθεί τόσο σκληρά που έχει παραμορφωθεί.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί την εκστρατεία που κερδίζει έδαφος σε όλο το Περού. Σε πρόσφατη έρευνα το 53% του πληθυσμού εγκρίνει τις μεθόδους αντιμετώπισης των εγκληματιών.

Η νέα τάση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν η Cecilia Rodrigues βοήθησε γειτόνισσά της να συλλάβει τον κλέφτη που είχε μπει σπίτι της. Οι δύο γυναίκες με τη βοήθεια ντόπιων κράτησαν τον κλέφτη για 2 ώρες μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί.

“Αποφασίσαμε να περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινότητα. Την επόμενη φορά που θα πιάσουμε κάποιον δεν θα καλέσουμε την αστυνομία αλλά θα τον τιμωρήσουμε εμείς.

Δεν είχα φανταστεί ότι η εκστρατεία θα έπαιρνε αυτές τις διαστάσεις. Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το παρακάνουν με τη χρήση βίας. Δεν τους δικαιολογώ αλλά μπορώ να τους καταλάβω. Ζούμε σε ένα αποτυχημένο κράτος που δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του να μας παρέχει ασφάλεια”, σημείωσε η Cecilia.

Πηγή: Dailymail

Plus Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε