Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

100 ημέρες ΠΑΣΟΚ στην Βουλή – Φτωχός ο απολογισμός

100 ημέρες ΠΑΣΟΚ στην Βουλή – Φτωχός ο απολογισμός

 Ποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν γίνει και επίσημα νόμος του Κράτους και ποιες από αυτές βρίσκονται

στο στάδιο της επεξεργασίας από το Κοινοβούλιο;

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη από την προεκλογική περίοδο, δεσμεύτηκε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το «πρόγραμμα των εκατό ημερών» όπως το ονόμασε ο ίδιος, και τώρα ήρθε η ώρα του απολογισμού.

ΠΟΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Δύο νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί, ένα ακόμη που θα πάρει την ερχόμενη εβδομάδα το δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο, μία διεθνής κύρωση και μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι ο απολογισμός του έργου της Κυβέρνησης στη Βουλή στις 100 πρώτες ημέρες.

Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν αυτό του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους, που περιλαμβανόταν στα έξι πέντε που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που από τις 20 Δεκεμβρίου πήρε το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο είναι του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα».

Η τρίτη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αφορούσε στην ψήφιση της κοινοτικής οδηγίας για την «Αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση», στην οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης ενσωμάτωσε και την τροπολογία για την αποφυλάκιση υπό όρους εμπόρων ναρκωτικών που είναι και χρήστες ουσιών, και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να εκτίουν τα 3/5 αντί  των 4/5 της ποινής τους, όπως ίσχυε πριν.

Η τέταρτη πρωτοβουλία ήταν η κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου το βράδυ της περασμένης Τρίτης, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και χάρη στην οποία: Πάγωσαν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 Ιουνίου για ληξιπρόθεσμα χρέη ως και 200.000 ευρώ, δόθηκε η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών Φ.Π.Α., αυξήθηκε στις 150.000 ευρώ, από 30.000 που ήταν, το όριο για την ενεργοποίηση της προσωποκράτησης έναντι οφειλών, και στα 5.000 ευρώ από 2.000 ευρώ το όριο ποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

-Σήμερα εξάλλου αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, ένα ακόμη από τα έξι νομοσχέδια που είχε δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα καταθέσει η Κυβέρνηση του στους πρώτους μήνες ζωής της. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο ρυθμίζει επιχειρηματικές και επαγγελματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες όπως και την επεξεργασία των δεδομένων από τον Τειρεσία.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ… ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ:

Στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδια επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, το οποίο προβλέπει και σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα… συρτάρια της Βουλής περιμένουν την είσοδο και κύρωση τους στην Ολομέλεια, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία και διαβούλευση στις σχετικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τέσσερις ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις πράξεις νομοθετικού που αφορούν:

α). «Αναστολή εφαρμογής και εμπορίου διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων» 

β).  «Αναπροσαρμογή των τελών και εμπορίου κυκλοφορίας οχημάτων και

κατάργηση του μέτρου απόσυρσης οχημάτων”

γ). «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη»

δ). «Κοινωνικές Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στις εταιρείες “Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.”, “Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε.” και “Ολυμπιακή

Αεροπλοΐα Α.Ε.»
 
«ΦΤΩΧΟΣ» Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται πως ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών είναι… «φτωχός». Επισημαίνουν πάντως με νόημα ότι η μη ετοιμότητα των υπουργών, άμα την ανάληψη των καθηκόντων τους, να καταθέσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ήταν και ο λόγος που η Βουλή ξεκίνησε τις εργασίες της περίπου 40 ημέρες μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης.
Αν προσθέσετε και την χρονοτριβή λόγω της διαβούλευσης – που ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού – και η οποία προηγείται της ψήφισης νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο, καταλαβαίνετε τους… ρυθμούς χελώνας του Κοινοβουλευτικού έργου της Κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε