Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

12+1… μαλαγανιές που πρέπει να κάνει ο Τσίπρας στον Τραμπ!

Τσίπρας
Φωτογραφίες από: Reuters

– Λίγο πριν την επίσημη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ…
– Κι αυτός εδώ είναι ένας… χρηστικός οδηγός για τον Έλληνα πρωθυπουργό!
-Τα “πρέπει” και τα “μη” από τους New York Times για το πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να “γοητεύσει” τον αμερικανό πρόεδρο
– Το “fair play”, ο… γλυκατζής POTUS και η διάσπαση προσοχής
– Το ουίσκι, τα αναψυκτικά και οι… απαγορευμένοι μεταφραστές!
– Στις 19:00 αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να φτάσει στον Λευκό Οίκο
– Κατ’ ιδίαν συνάντηση και αμέσως μετά κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών

Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται στις 19.00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας) τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο. Αρχικά για κατ’ ιδίαν συνάντηση και στην συνέχεια για κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Τι θα… αντιμετωπίσει ο Τσίπρας στην συνάντηση!

Υπάρχει, όμως, εδώ ένα… κοινό μυστικό. Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας… συνηθισμένος πρόεδρος. Είναι ένας επιχειρηματίας που… μπούκαρε ξαφνικά στην πολιτική σκηνή, έχοντας από τον περασμένο Δεκέμβριο το ισχυρότερο πολιτικό αξίωμα στον κόσμο. Αυτό του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ως… μη παραδοσιακός πολιτικός, λοιπόν, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης στις επίσημες συναντήσεις του. Για τον λόγο αυτό, πρεσβείες στην Ουάσινγκτον ανταλλάζουν… συμβουλές και οι πρέσβεις στέλνουν πληροφορίες στις πατρίδες τους προτείνοντας το πώς πρέπει κανείς να χειριστεί έναν… ζωηρό ηγέτη που δεν έχει πραγματική εμπειρία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά ιδιαίτερο χιούμορ.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο… οδηγός που “πρέπει” να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όχι πολυλογίες!

Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Απαγορεύονται… διά ροπάλου οι 20λεπτοι μονόλογοι που του προκαλούν νύστα. Προτιμάει τις σύντομες, απαντήσεις των 20-30 δευτερολέπτων.

Ξεκίνα με έναν σύντομο πρόλογο

Μην υποθέτετε ότι γνωρίζει την ιστορία κάθε χώρας και τις λεπτομερείς που την συνοδεύουν. Πάντα ξεκινάμε με έναν κατατοπιστικό, αλλά σύντομο πρόλογο.

Κάνε… κομπλιμέντα!

Αρχίστε την συζήτηση με ένα κομπλιμέντο για την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του. Μην μπείτε, όμως, σε λεπτομέρειες και περιστατικά που “σημάδεψαν” την προεδρική καμπάνια (σ.σ. λέγε με… φημογολούμενη εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές του 2016).

“Θάψε” τον Ομπάμα!

Κάντε μία σύγκριση που τον τιμά σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Μην μπεις με… λίστα αιτημάτων

Μην μπαίνετε μέσα με λίστες αιτημάτων, να έχετε κάτι να προσφέρετε για να ζεστάνετε το έδαφος. Λατρεύει τις συμφωνίες, είναι πραγματιστής και δεν μπορεί να αποτινάξει τον μανδύα του επιχειρηματία.

ΗΠΑ

“Χάρισέ” του τον πρώτο πόντο

Ένας γνωστός διπλωμάτης της Ουάσινγκτον είχε πει ότι όποιος συναναστρέφεται πολιτικά τον Τραμπ πρέπει να κατανοήσει ότι πεινάει για νίκες. Θέλει να αποκομίσει κάτι από την πρώτη συνάντηση, από το πρώτο λεπτό. Μην του το στερήσετε.

Πρόεδρος με… διάσπαση προσοχής

Έχει διάσπαση προσοχής. Διακόπτει την κουβέντα και χάνει το ενδιαφέρον του πολύ σύντομα.

Είναι επικοινωνιακός και φιλικός

Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσιτός. Στο παρελθόν οι Αμερικανοί πρόεδροι ήταν πραγματικά δυσεύρετοι στα τηλέφωνα. Ο Τραμπ, ωστόσο, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και προειδοποίηση στρέφεται τηλεφωνικά σε ξένους ηγέτες, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σχεδόν 100 τηλεφωνήματα, πολλά από αυτά απροειδοποίητα, αιφνιδιάζοντάς τους. Αν ένας ηγέτης, όπως για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ θελήσει να του μιλήσει, εκείνος θα ανταποκριθεί εντός λίγων ωρών. Δεν θέλει καν να μάθει τον λόγο ή το περιεχόμενο της συνομιλίας. Για τον Τραμπ η χημεία και η προσωπική επαφή μετράει και ενδέχεται να κάνει και την διαφορά.

Κράτα επαφή, μην χάνεσαι!

Εκτιμά όσους προσπαθούν να έχουν μία σταθερή επικοινωνία μαζί του. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επικοινωνεί ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.

Λατρεύει τις αναφορές στην οικογένειά του!

Αν κάποιος καλέσει κάπου την κόρη του ή στραφεί σε εκείνη με ένα κομπλιμέντο ή ακόμη και αν απλά την συμπεριλάβει στην κουβέντα έχει κερδίσει πόντους. Αυτή την μέθοδο φαίνεται να ακολουθεί ο Καναδός πρωθυπουργός.

Τραμπ

Πες το… στα αγγλικά!

Οι μεταφραστές τον ενοχλούν. Δεν τους έχει συνηθίσει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει αγγλικά με τον συνομιλητή του.

Είναι διαχυτικός

Του αρέσουν οι δυνατές χειραψίες τα αστεία και το καλό ουίσκι. Επίσης ενώ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα σερβιριστεί νερό ή καφές, ο Αμερικάνος πρόεδρος θα πίνει coca cola light.

Ο Τραμπ λατρεύει τα δώρα! Συμβολικά και όχι μόνο

Είναι γλυκατζής, οπότε πάντα απολαμβάνει κάποιο παραδοσιακό, εξωτικό -στα μάτια του- γλυκό. Θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας με… γαλακτομπούρεκο;

Πηγή: nytimes.com
Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις