Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

17 Ιουνίου οι εκλογές – Στις 15:15 στο Προεδρικό ο Πικραμμένος – Παπαδήμο πρότεινε ο Παπούλιας, “ναι” από Σαμαρά, Βενιζέλο – Αρσένη πρότεινε ο Τσίπρας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Γέφυρα συνεργασίας στη Λ. Κατσέλη θεωρείται η πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
– “Έγινε χοντρό παιχνίδι με τα ονόματα. Εμείς δε συμμετέχουμε” δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα
– Κουβέλης: Πρέπει ο πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση να είναι πολιτικά ουδέτερος
– Μια ώρα κράτησε η σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια
– Δεν έγινε συζήτηση για υπουργούς
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που επιλέχθηκε να ηγηθεί της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αυτό αποφάσισε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Απών από τη σύσκεψη είναι ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που αν και αυτή τη φορά προσκλήθηκε, αρνήθηκε να παραστεί λόγω του αποκλεισμού του από την χθεσινή σύσκεψη.

Οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την πρόταση του Κάρολου Παπούλια να παραμείνει πρωθυπουργός έως τις επαναληπτικές εκλογές ο Λουκάς Παπαδήμος. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ΤΕΛΙΚΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ΑΡΧΙΚΑ πρότεινε για την πρωθυπουργία τον Γεράσιμο Αρσένη, σε μια κίνηση που μεταφράστηκε σε προσπάθεια να ρίξει γέφυρα συνεργασίας με το κόμμα της Λούκας Κατσέλη.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που δε θα λάβει καμία υπουργική απόφαση, ενώ ο Πάνος Καμμένος επέμεινε στην πρόταση που είχε κάνει αρχικά, να είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Με την πρόταση για τον Λουκά Παπαδήμο διαφώνησε και ο Φώτης Κουβέλης.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ομοφωνία για να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος, τελικά επιλέθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να είναι δικαστικός.

Αυτή την ώρα, ο κ. Πικραμμένος βρίσκεται στο γραφείο του στο ΣτΕ, αλλά στις 15:15 θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το χρονικό της σύσκεψης
Λιγότερο από μια ώρα έμειναν στην αίθουσα συσκέψεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί. Όλα δείχνουν ότι και αυτή τη σύσκεψη ήταν θυελλώδης…

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Πάνος Καμμένος, ο μοναδικός από τους πολιτικούς αρχηγούς που έκανε δηλώσεις. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προτείνουν υπηρεσιακή κυβέρνηση με μη πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι θα προτείνει τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επιτρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης. Υπουργός Εξωτερικών θα προτείνει να αναλάβει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών Παναγιώτης Ήφαιστος, ο οποίος, όπως είπε, είναι γνώστης του “Σκοπιανού” και υπουργός Άμυνας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Γράψας. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο Τάσος Γιαννίτσης δεν πρέπει να μείνει στο υπουργείο Εσωτερικών και σε όλα τα υπουργεία να αναλάβουν υπηρεσιακοί υπουργοί οι γενικοί γραμματείς τους.

Ακολούθησαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, η Αλέκα Παπαρήγα. Στις 12:58 έφτασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Τελευταίος, ακριβώς στις 13:00, έφτασε στο προεδρικό μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν επί δέκα λεπτά μόνοι τους στην αίθουσα συσκέψεων της Προεδρίας μέχρι να μπει χαμογελαστός ο Κάρολος Παπούλιας για να αρχίσει η σύσκεψη.



Εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους τρεις Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή είτε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου είτε κάποιο εκ των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. (διαβάστε τι προβλέπει το Σύνταγμα)

Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα Βουλή, η οποία θα εκλέξει (την Παρασκευή) προεδρείο και εν συνεχεία με Προεδρικό Διάταγμα θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. (διαβάστε την είδηση)

Πιθανότερες ημερομηνίες η 10η ή 17η Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάχη Σαμαρά – Τσίπρα οι εκλογές που έρχονται – Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να μεταβληθεί από αρχηγός σε ηγέτη

Μιχαλολιάκος:”Με καταδικάσατε σε πολιτική εξορία – Δεν έρχομαι σήμερα στο…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε