Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

6 μέτρα για τη διαφάνεια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Γ. Παπανδρέου την Τρίτη θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες υποσχέθηκε ότι θα “χτυπήσει” τη διαφθορά και θα πάρει σκληρά μέτρα αλλά όχι εναντίον του κόσμου. Η προσπάθεια, όπως εξήγησε, είναι να κερδίσει η Ελλάδα τη χαμένη αξιοπιστία της στην οικονομία και να ηρεμήσουν οι αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Τρίτη στις 13.30 με θέμα “Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς”.

Σε αυτήν την σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου σε έξι επίπεδα: νομοθεσία, δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση, δημόσια έργα και προμήθειες, χρηματοδότηση των κομμάτων και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά:

  • Στην νομοθεσία στόχος είναι να προστεθεί αναλυτική αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός νόμου στην οικονομία, το περιβάλλον και αναμένεται να απαγορευθεί η κατάθεση τροπολογίας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο κοινοβούλιο.
  • Να δημιουργηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
  • Να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες και συγκεκριμεμένος “χάρτης” με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ‘Ελληνα πολίτη.
  • Όπως ήδη έχει ξεκινήσει να συμβαίνει στο opengov.gr,  να γίνει καθολική η υποχρέωση να δημοσιοποιούνται όλες οι πράξεις και αποφάσεις του Δημοσίου. Ήδη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανακοινώσει ότι οι συναντήσεις με τους προμηθευτές όπλων θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
  • Ως προς τα κόμματα και τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν θα προταθεί η κύρια πηγή εσόδων να είναι το κράτος, ενώ για την χρηματοδότηση από ιδιώτες σκοπός είναι να περιοριστεί σε μέλη και φίλους αλλά με ονομαστικές καταστάσεις. 
  • Για τα ΜΜΕ προβλέπεται να γίνουν ενέργειες προκειμένου να ελεγχθούν από που και πως χρηματοδοτούνται και εάν είναι βιώσιμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε