Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

8 εκατ. ευρώ ζητάει ο Πάγκαλος από τον Ελεύθερο Τύπο για τους… τεμπέληδες!

EUROKINISSI
Αγωγή κατά της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος για τα όσα έγραψε η εφημερίδα τον Απρίλιο για ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη που είπε τεμπέληδες τους Έλληνες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος κατέθεσε αγωγή κατά του Ελεύθερου Τύπου, των εκδοτών, της διευθυντικής ομάδας και των συντακτών της εφημερίδας, με την οποία ζητεί το «ευτελές» ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για δημοσιεύματα που βασίστηκαν σε ακλόνητα ντοκουμέντα!
 
 
Η κίνηση του κ. Πάγκαλου έγινε με αφορμή ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου στις 19 και 20 Απριλίου 2011, όπου σύμφωνα με τον ΕΤ, αποκάλυπτε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη για τους «τεμπέληδες» της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ομιλία το περιεχόμενο της οποίας αρχικά είχε αποκρύψει και υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ύστερα από την παρέμβαση της εφημερίδας μας, αλλά και δημοσιεύματα της τουρκικής «Χουριέτ».
 
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα: “Η προσπάθεια του κ. Πάγκαλου είναι εμφανής. Προσπαθεί να φιμώσει τον Ελεύθερο Τύπο προκαλώντας την οικονομική εξόντωσή του, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφημερίδα μας κινήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καταγράφοντας όλα τα ντοκουμέντα για την υπόθεσή του. Οσο για το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ, που ζητεί αθροιστικά από τον Ελεύθερο Τύπο, τους δύο εκδότες, το διευθυντή, το διευθυντή σύνταξης και τρεις συντάκτες-αρθρογράφους, μάλλον το εκτίμησε με βάση το μέγεθος της προσωπικής και οικογενειακής του περιουσίας και όχι της αντίστοιχης δημοσιογράφων. Παρά το γεγονός ότι η θέση που έχει στην κυβέρνηση του παρέχει άφθονη δημοσιότητα προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις του, όπως και έγινε μέσω της ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών, τις ημέρες των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου, τώρα προτίμησε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές, με προφανή στόχο την «αυτολογοκρισία» της εφημερίδας.
 
Ο κ. Πάγκαλος ας μην ανησυχεί. Τις επόμενες ημέρες θα λάβει την πρέπουσα θεσμική απάντηση από τον Ελεύθερο Τύπο προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη. Αλλωστε, αυτό είναι ένα χρέος που οφείλουμε πρωτίστως στους αναγνώστες μας”, γράφει σήμερα η εφημερίδα.
 
 
Πως ξεκίνησαν όμως τα πράγματα. Στις 18 Απριλίου 2011, όταν κυκλοφόρησε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τζίτζικες εσείς (οι Ελληνες), μέρμηγκες εμείς (Τούρκοι)» και βασική φωτογραφία τον κ. Πάγκαλο σε χειραψία με τον Τούρκο δημοσιογράφο. Το ρεπορτάζ για τους εργατικούς Τούρκους και τους τεμπέληδες Ελληνες βασίστηκε σε δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κατέγραψε ο συντάκτης της «Χουριέτ» κ. Σεφά Καπλάν.
 
 
Ο Ελεύθερος Τύπος αναδημοσίευσε στις 19 Απριλίου, το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ενώ κατέγραψε νυχτερινή ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου με την οποία δήλωνε ότι δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου και διέψευδε κατηγορηματικά ότι είχε κάνει δηλώσεις σχετικά με τους τεμπέληδες Ελληνες. Και όλα αυτά ενώ η «Χουριέτ», η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνα αντιπρόεδρου, είναι έγκυρη και με μακρά παράδοση, είχε δημοσιεύσει φωτογραφία με τη χειραψία του με τον Τούρκο δημοσιογράφο και εκτενές ρεπορτάζ.
 
Ο Ελεύθερος Τύπος, δημοσίευσε στις 20 Απριλίου την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας Πάγκαλου (την οποία απέκρυβε ο ίδιος και το γραφείο του), που είχε γίνει στα αγγλικά και τη μετάφρασή της στα ελληνικά. Σ’ αυτήν ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο «για τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα, που επί χρόνια αποφεύγαμε να θίξουμε» και «για το βολικό τρόπο να ζούμε αλλά ταυτόχρονα τεμπέλικο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ηταν εμφανές ότι ο κ. Πάγκαλος και ψευδόταν ότι δεν είχε κάνει σχετικές δηλώσεις και είχε μιλήσει για την τεμπέλικη Ελλάδα του δημόσιου τομέα υβρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
 
 
Παράλληλα, σε επιστολή του δημοσιογράφου της «Χουριέτ» προς τον Ελεύθερο Τύπο ο Σεφά Καπλάν τόνιζε ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει τους ακριβείς λόγους της διάψευσης του κ. Πάγκαλου στην Αθήνα, ενώ τις απέδιδε στο ότι μπορεί να φοβήθηκε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τα λεγόμενά του.
 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε