weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

96 και σήμερα, 95 και σήμερα…

96 και σήμερα, 95 και σήμερα…

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα σε σύσκεψη που είχε με στενούς του συνεργάτες ξεκίνησε λέγοντας με αγωνία: “Μας μένουν μόνο 97 ημέρες”.. Χαρακτηριστική και η “ατάκα” του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που ζήτησε τα σχέδια των υπουργών για το τι έχει να κάνει ο καθένας στον τομέα του και πότε θα γίνει αυτό, “αύριο”…

Το τοπιό για τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ασφυκτικό πράγμα που καταλαβαίνει και όποιος περνά το βράδυ – ακόμη και αργά- από το Σύνταγμα και βλέπει τα φώτα του τελευταίου ορόφου αναμμένα. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν φημίζονται για τη λαμπρή δημοφιλία τους και την πολιτική καριέρα που κάνουν μετά και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει τα χειρότερα και σκληρότερα μέτρα που έχει δει ποτέ η χώρα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου η τροίκα ξανάρχεται με ακόμη αγριότερες διαθέσεις από την προηγούμενη, καθώς τώρα δόθηκαν οι πιο αυστηρές εντολές και πρέπει να παρθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις – εκείνες που θα συγκρουστούν με τον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Στο διάστημα αυτό πρέπει η κυβέρνηση να έχει έτοιμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο εργασιακό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ με τους συνδικαλιστές “σπλάχνα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ” όπως ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προκαλέσει απεργίες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τις συγχωνεύσεις των περιφερειακών αεροδρομίων. Και φυσικά το σχέδιο για συγχωνεύσεις των δημοσίων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα με χιλιάδες μετατάξεις.

Η καυτή ατζέντα του 12

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει επίσης στο κεφάλι του και την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012 που κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι. Σύμφωνα με τo Πρώτο Θέμα, στην ατζέντα των συμφωνηθέντων με την τρόικα βρίσκεται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί επιπλέον της αρχής μία πρόσληψη – πέντε αποχωρήσεις και παραπέμπει σε εθελούσεις εξόδους ή απολύσεις από το δημόσιο. Με αυτό το μέτρο αναμένεται να εξοικονομηθούν 600 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ατζεντα είναι και η μετάταξη του ΦΠΑ απότο 13% στο 23%. Στο Μνημόνιο αναγράφεται ότι ότι το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης των 300 εκ. ευρώ.

Το τρίτο κρίσιμο μέτρο είναι ψαλίδισμα στο επίδομα ανεργίας με νέα κριτήρια που θα καθοριστούν το 2012 – πχ αν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία -. Από εκεί αναμένεται να εξοικονομηθουν 500 εκ. ευρώ.

Τέλος προβλεπεται σύμφωνα με την εφημερίδα, νέα αύξηση σε αλκοόλ και τσιγάρα με προσδοκώμενα έσοδα γύρω στα 300 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά οκτώ τομείς βρίσκονται στο στόχαστο της τρόικας.

Πρώτη η ενέργεια με την Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας μεγάλο μέρος του έργου έχει καθυστερήσει καθώς έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα πήρε παράταση για τα τέλη Δεκεμβρίου. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο γι την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πρόσβαση ιδιωτών στην αγορά λιγνίτη.

Ψηλά στη λίστα των καθυστερήσεων βρίσκεται και ο Δ. Ρέππας που πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ και το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΣΕ. Ωστόσο εξαρτά τη συνεργασία του με άλλους υπουργούς που πρέπει να του πουν πόσους εργαζόμενους αντέχουν.

Ο Αν. Λοβέρδος φαίνεται ότι πάει καλά μέχρι στιγμής στο Υγείας και από τον Απρίλιο ξεκινά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να κόψει το ποσό των 150 εκ. ευρώ από τα 800 που δαπανά κάθε χρόνο το δημόσιο για οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πολλά έχει να κάνει και η Λ. Κατσέλη καθώς πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου εργασιακού τοπίου με την επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων, της οποίας θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και το θέμα της διαιτησίας. Επίσης πρέπει να ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο ασφαλιστικό και για τα επικουρικά ταμεία.

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει σημαντικές καθυστερήσεις αλλά πρέπει να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Αγκαθι και τα μέτρα στον προυπολογισμό (ΦΠΑ, εισοδηματική πολιτική, εννιαία αρχή πληρωμών)

Η κ. Διαμαντοπούλου έχει να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία για τα επαγγελματικά προσόντα και να υποβάλλει τις πρώτες αιτήσεις για αναγνώριση μέσα στο 2010.

Δύσκολο έργο για Μ. Χρυσοχοϊδη που πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο προώθησης των εξαγωγών και νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αρχή Ανταγωνισμού. Στοιχήματα η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και η συγκράτηση του πληθωρισμού.

Τιτάνιο έργο για τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση ο οποίος θα κάνει τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και την εφαρμογή του Καλλικράτη μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επίσης συμπράτει με τον κ. Παπακωνσταντίνου στην ολοκλήρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο.

#TAGS MM