Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αδειασμα Φίλη από το Μαξίμου για τους “Παραιτηθείτε” – Όλες οι αντιδράσεις

Αδειασμα Φίλη από το Μαξίμου για τους “Παραιτηθείτε” – Όλες οι αντιδράσεις

Μετά τον Γιώργο Κατρούγκαλο και το Μέγαρο Μαξίμου πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Φίλη ότι το κίνημα “Παραιτηθείτε” είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

«Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για την αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αναφορικά με την κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», απόψεις που κατά τις ίδιες πηγές είναι προσωπικές. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν επίσης στη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

Το πρωί σε ανάλογο ύφος με το χθεσινό, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, που ζητούσε την παραίτησή του. «Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή του. «Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα “Παραιτηθείτε” είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του» σχολιάζει.

Την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και με την πρόθεσή της για δημοψήφισμα. «Μόνο η χούντα έκανε δημοψήφισμα για συνταγματικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι η διαδικασία της αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη. Επίσης οι λόγοι για δημοψήφισμα προβλέπονται σαφώς και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται συνταγματικά ζητήματα.

Για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, είπε ότι «η συγκέντρωση δεν πρέπει να καπελωθεί από κόμματα. Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη παρουσία με βουλευτές. Ωστόσο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη». Πάντως, σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι η συγκέντρωση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Θεώρησε δε δικαιολογημένη τη συγκέντρωση, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Με αιχμηρή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη σχολίασε το Ποτάμι τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής ανοχής, ενόψει της προγραμματιζόμενης εκδήλωσης στα μέσα Ιουνίου. «Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε