Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το σχέδιο της Κυβέρνησης: Άδειες σε παλιούς και νέους καναλάρχες – Στα 3 εκατομμύρια το κόστος της προσωρινής άδειας – Οριστικές άδειες από το ΕΣΡ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Πληροφορίες για άδειες σε όλα τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν με πανελλαδική ή περιφερειακή άδεια
– Θα πάρουν, πάντα σύμφωνα με τα σενάρια, άδεια και οι Μαρινάκης – Σαββίδης που μετείχαν στον διαγωνισμό
– Μέσω του διαγωνισμού έγινε μια αποτίμηση που θα ληφθεί υπόψη είπε ο Ν. Παππάς
– Τεράστιο νομικό κενό μετά την απόφαση του ΕΣΡ
– Προσωρινή λύση με άδειες σε όλους προσπαθεί να δώσει η Κυβέρνηση

Η απόφαση του ΣτΕ  με την οποία κατεδαφίστηκε το νομικό πλαίσιο του νόμου Παππά δημιούργησε ένα τεράστιο νομικό κενό στην λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το κενό αυτό έστω και προσωρινά, μέχρι να σχηματιστεί το ΕΣΡ και να προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά:
Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμείς δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.
Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι στις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση σε προσωρινή αδειοδότηση όλων των καναλιών που αυτή τη στιγμή εκπέμπουν με άδεια πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
Μάλιστα θα μπει τίμημα το οποίο όπως είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ θα υπολογιστεί με βάση τον διαγωνισμό.
“Μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία, όπως τόνισε θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βάση του ποσού που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση κατ’ έτος είναι το 1/10 του ποσού που προέκυψε από τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Δηλαδή τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Η αξία της άδειας θα καθοριστεί κατά πάσα πιθανότητα στα 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα όμως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι εκτός από τους σταθμούς που ήδη εκπέμπουν να λάβουν ανάλογη άδεια και τα σχήματα που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, δηλαδή οι κύριοι Μαρινάκης και Σαββίδης, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ως τώρα κανάλι ή έστω προσωρινή (παλαιού τύπου άδεια) και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία στην οποία μετείχαν έχει κριθεί ως μη γενόμενη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των καναλιών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ο περιορισμός των 4 αδειών που επέβαλε ο νόμος που κατέπεσε ως αντισυνταγματικός, γεγονός που παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Τι είπε ο Νίκος Παππάς για τις άδειες των καναλιών

Ο κ. Παππάς επικαλέστηκε τη διαδικασία λέγοντας ότι μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία, όπως τόνισε θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση.
Ο διαγωνισμός ευχόμαστε να γίνει γρήγορα, τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα κανάλια που δεν υφίστανται έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε και να μπουν στη διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.
Νομικά πάντως όπως ξεκαθάρισε αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να περιορίσει τον αριθμό των καναλιών.

Οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είπε ο κ. Παππάς καθορίζονται εκτός από το τίμημα και με βάση το προσωπικό που απαιτεί ο ήδη υπάρχον νόμος και που θα διατηρηθούν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές που απαιτούνται.

Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμείς δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.
Ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να εισπράξει και το Δημόσιο τα έσοδα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε