Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

«Αδιανόητη η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε συνέντευξή της στον “Φιλελεύθερο” η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει οτι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

   «Χωρίς δίκαιη λύση του Κυπριακού, η ενταξιακή πορεία μπορεί μεν να συνεχίζεται σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ, αλλά η ίδια η ένταξη είναι αδιανόητη χωρίς ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και επίλυση του κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη της στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Σημειώνει ακόμη ότι μια απλά ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. «δημιουργεί δικαιώματα χωρίς όμως τις συνολικά απαιτούμενες υποχρεώσεις».

    Η κα Διαμαντοπούλου, η οποία το μεσημέρι της Δευτέρας φτάνει στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της, Ανδρέα Δημητρίου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην ΕΕ, θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία», αναφέρει.

Η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας καλεί την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο την εξεύρεση λύσης, που θα καταστήσει την περιοχή υπόδειγμα συνεργασίας και ειρήνης.

    Για τα θέματα της Παιδείας η κα Διαμαντοπούλου αναφέρει ότι πρώτη προτεραιότητά της είναι «η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, με κεντρικό σύνθημα και οδηγό το “Πρώτα ο Μαθητής”, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και όλων των σταδίων τής διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης». 

   

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε