Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αφόρητες πιέσεις για μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα – Κυβέρνηση: “Δεν μας δεσμεύει καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων”

Αφόρητες πιέσεις για μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα – Κυβέρνηση: “Δεν μας δεσμεύει καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων”

– Κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Την τελική απόφαση θα την πάρουμε εμείς”
– Πρόταση για δώρο ως 1.500 ευρώ – “Τσεκούρι” στους μισθούς πάνω από τη σύμβαση
– Τέλος οι τριετίες και πάγωμα για τουλάχιστον 3 χρόνια

Ακόμα και αν εργοδότες και εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία για τους μισθούς, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν την δεσμεύει!

«Εφ΄όσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα τη δούμε και θα αποτελέσει βασική παράμετρο για την θέση που θα λάβει στη συνέχεια η κυβέρνηση», είπε ο κ. Καψής μιλώντας στους δημοσιογράφους, αλλά όταν ρωτήθηκε εαν οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων θα είναι και θέση της κυβέρνησης είπε: “Θα το δούμε”.

Αύριο, φτάνει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Ο κ. Καψής είπε ότι από αύριο αρχίζει κρίσιμη περίοδος με την άφιξη του τεχνικού κλιμακίου. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις ενόψει των συμφωνιών για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι είπε πως “Ο πρωθυπουργός έχει ακυρώσει το υπόλοιπο πρόγραμμά του και θα επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις. Το όλο κλίμα στην Ευρώπη δυσκολεύει τις προσπάθειες της Ελλάδας.”

Τελος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όσοι λένε ότι ο κ. Παπαδήμος είναι εντολοδόχος της Μέρκελ έχουν παρανοήσει.

Θέμα χρόνου οι περικοπές

Θα συμπαρασύρουν μάλιστα και τους μισθούς σε ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν στο στόχαστρο και οι μισθοί των ένστολων, αλλά και όσων ακόμη υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Ουσιαστικά η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων έχει ακυρωθεί πριν γίνει υπό την έννοια ότι οι εργαζόμενοι πάνε να ακούσουν τις επιταγές των δανειστών και να “διαπραγματευτούν” με την απειλή της κυβέρνησης να μην δεχθεί κανέναν όρο επιβάλλοντας όσα θέλει η τρόικα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Έτσι τα σενάρια που μελετώνται τώρα για τις περικοπές είναι τα εξής:

Ψαλίδι στις πάνω από τις σύμβαση αποδοχές, ειδικά στις περιπτώσεις που οι μισθοί είναι πάνω από τη σύμβαση ως και 50% οι μειώσεις που θα προωθηθούν θα είναι στο 30% και το 40%.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν και πάγωμα καθώς δεν θα μπει καμία αύξηση λόγω ωρίμανσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το “Έθνος” φαίνεται πως από ένα όριο μισθού και πάνω μπαίνει πλαφόν. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ανώτατο δώρο Χριστουγέννων στα 1.500 ευρώ που αυτόματα καθορίζει το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας στα 750 ευρώ.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος με αποδοχές 2.000 ευρώ θα χάσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ από δώρα και επίδομα το χρόνο.
Ταυτόχρονα γίνεται νόμος η τετραήμερη απασχόληση όπου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν σταθερές ημέρες εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μειώσεις ως και 40% στους μισθούς – Και δώρο με πλαφόν αλά Δημόσιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε