Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για να βρεθούν 3 δισ. ευρώ μέχρι την Πέμπτη – Την ίδια ημέρα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αγώνας δρόμου για να βρεθούν 3 δισ. ευρώ μέχρι την Πέμπτη – Την ίδια ημέρα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

– Την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου
– Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η επέκταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια
– Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ μεταξύ των μέτρων
– Μέσα στην εβδομάδα η ανακοίνωση της συγχώνευσης ή κατάργησης 20 φορέων του Δημοσίου

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες των κυβερνητικών στελεχών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να εξερευθούν οι περικοπές στις δαπάνες κατά 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία. Ωστόσο,οι πληροφορίες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως προς το παρόν εκκρεμεί πλέον το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Πέμπτη άλλωστε θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης συνεργασίας προς την τρόικα, την οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δει την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπότε οι επόμενες ημέρες είναι οι πλέον κρίσιμες για να αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξουν κι άλλα οριζόντια μέτρα με μειώσεις μισθών και συντάξεων ή νέοι φόροι που θα βάλουν κυριολεκτικά φωτιά στα θεμέλια των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ήδη έχουν ταυτοποιηθεί περικοπές εξόδων οι οποίες για το ποσό των 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ προέρχονται από τις πρότάσεις του ΚΕΠΕ, ενώ άλλα 3δισ. ευρώ προέρχονται από τις προτάσεις των υπουργών για μείωση των δαπανών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των μέτρων για την εξοικονόμηση των συγκεκριμένων ποσών είναι η πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά πλέον και στις ΔΕΚΟ. Επίσης, η πολυσυζητημένη επιβολή πλαφόν για τις συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ φαίνεται πως αποκλείεται να αποφευχθεί.

Τέλος, προβλέπονται συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο νοσοκομείων, την ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Φυσικά, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση της κατάργησης ή της συγχώνευσης τουλάχιστον 20 οργανισμών και δημόσιων φορέων μέσα στην εβδομάδα, ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει κάτι αντίστοιχο για συνολικά 225 φορείς του δημοσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε βάθος τετραετίας με τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ύφεση. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον μέτρα θα παρουσιαστεί αποφασισμένη προς τους επικεφαλής της τρόικας να πιαστεί ο στόχος για έλλειμα 14,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές και το ευρώ – “Γκρεμίζεται” η ευρωζώνη – Φόβοι για κατάρρευση της Ισπανίας και της Ιταλίας

”Μισθοί και συντάξεις σε δραχμές”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε