Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Άγρια κόντρα Φίλη – Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών!

Άγρια κόντρα Φίλη – Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών!

– Ιερώνυμος: «Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή»
– Να μην κινδυνολογεί κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης
– «Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», είπε ο υπουργός Παιδείας

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην εκκλησία της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών. Την αρχή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος απήυθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να  σταματήσει τα νέα προγράμματα στην Παιδεία, τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα και επικίνδυνα.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε όμως στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας:

«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

Ιερώνυμος για θρησκευτικά: Απαράδεκτα τα νέα προγράμματα

Για απαράδεκτα και επικίνδυνα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε μάλιστα εμφατικά, ότι θα προκαλέσουν ρήξη στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας, εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει κρίση. Και έχουμε την ανάγκη όλοι – και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας – να συνεργαστούμε με θετική θέση. Όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια πέντε ή δέκα ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και άνεση, για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «Ως Αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση των Θεολόγων, είτε στον “Καιρό”, αλλά επέμενα ότι οι δύο αυτές προσπάθειες πρέπει να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για να δώσουν καρπούς» και πρόσθεσε, ότι θα φέρει το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΘ, Παναγιώτης Τσαγκάρης και τα μέλη της Ένωσης, από την πλευρά τους, δήλωσαν, ότι επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο για να «εκφράσουν την αγωνία των θεολόγων καθηγητών, των παιδιών και των γονιών για τα νέα προγράμματα σπουδών που βεβιασμένα εφάρμοσε ο υπουργός Παιδείας». Επιπλέον, τόνισαν ότι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη θέση της Εκκλησίας και τη διάθεση να αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, «ώστε να αποτραπεί η άλωση της Ορθόδοξης Παιδείας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε