Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Άγρια κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Άγρια κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη με σκληρούς χαρακτηρισμούς

– Aλέξης Τσίπρας: «Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής για δείτε πόσο αποφασιμένοι είμαστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση»
– Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Δεν σας εμπόδισε το δικό μας αίτημα για εκλογές. Καταστρέφετε τη χώρα γιατί δεν μπορείτε να κυβερνήστε, όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για το μέλλον της Ελλάδας»

Σε ένα ακόμα σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίχθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην Βουλή. Μια συζήτηση που από την ασφάλεια του πολίτη εξελίχθηκε σε μια αδυσώπητη διελκυστίνδα για το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταξύ των δύο κεντρικών πολιτικών μονομάχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» αποφασισμένος να μεταθέσει τη συζήτηση από το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ως αντικείμενο την ασφάλεια των πολιτών κατηγορώντας πως θέλει να μετατοπίσει την επικαιρότητα «από το πραγματικό επίκαιρο ζήτημα που είναι η διαπραγμάτευση και απασχολεί την κοινωνία υιοθετώντας την ατζέντα του φόβου για τα εθνικά θέματα και την εγκληματικότητα θέλοντας είτε να ικανοποιήσετε την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος σας είτε να ψαρέψετε στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής».

Τσίπρας: «τι είπατε τόσο μυστικά με τον κ. Σόιμπλε ώστε να μην θέλετε να βγεί ούτε μια φωτογραφία»

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε την προσπάθεια αυτή του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια «προσπάθεια να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως γιατί πήγε να συναντήσει κρυφά τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο ή για να μην απαντήσει για τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του ή και για το πόθεν έσχες του».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, για να «κλειδώσει» την αντιπαράθεση στο θέμα της αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την πρωτολογία του ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντήσει ευθέως τόσο για το «τι είπατε τόσο μυστικά με τον κ. Σόιμπλε ώστε να μην θέλετε να βγεί ούτε μια φωτογραφία» όσο «με το εάν συμφωνείται ή όχι με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4 δισ. ευρώ μετά το πέρας του προγράμματος; Αναγνωρίζετε ή όχι τα στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat που δείχνουν ότι υπάρχει ανάκαμψη ή ταυτίζεστε με τις ακατανόητες για κάθε σοβαρό οικονομολόγο αιτιάσεις του ΔΝΤ; Αυτά είναι τα επίκαιρα ερωτήματα και σε αυτά περιμένουμε ευθύτατες απαντήσεις και όχι συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, «σήκωσε το γάντι» στην πρόκληση του Πρωθυπουργού και αφιέρωσε ουσιαστικά την δευτερολογία του στο «γήπεδο» της διαπραγμάτευσης που θέλησε να μεταφέρει τη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας του πως «έχετε βάλει τη χώρα πάλι σε ένα πολύ επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Το πού θέλετε να την πάτε το γνωρίζετε μόνο εσείς ξαναφέρατε πίσω το «μαύρο σύννεφο» της δραχμής μέσα σε σαράντα πέντε μέρες είχαμε διαρροή 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ακόμα έχουμε capital controls! Οι Υπουργοί σας σήμερα ο κ. Σταθάκης μας λέει: «Δεν πειράζει, αν δεν το πετύχουμε, δεν χάθηκε και ο κόσμος»…Θα μπούμε κύριε Τσίπρα, στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για να κανονικοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, πήγε περίπατο… Μας μιλάτε συνέχεια για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Σας λέω, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, μακάρι να επαληθευτούν…. Αλλά σας θυμίζω ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν τα προηγούμενα χρόνια δεν βγήκαν… Επαναλαμβάνετε συνέχεια μισές αλήθειες. Διότι όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2017 για να βγουν, έχουν μία προϋπόθεση: Ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει η αξιολόγηση και ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί το κλίμα στην οικονομία και ότι, φυσικά, θα προχωρήσουν επιτέλους οι απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα. Κάνετε τίποτα για όλα αυτά; Όχι….»

Μητσοτάκης: Μυστική δεν ήταν η δική μου συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε αλλά η δική σας στο Παρίσι με τη Ρότσιλντ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε όμως και στις προσωπικές μομφές που του απεύθυνε ο Πρωθυπουργός περί κρυφών συναντήσεων με τον Σόιμπλε λέγοντάς του πως «θα πρέπει να συμφωνήσουμε στις λέξεις. Μυστική δεν ήταν η δική μου συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε αλλά η δική σας στο Παρίσι με τη Ρότσιλντ. Εσείς πήρατε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, πηγαίνει στο Παρίσι χωρίς να έχετε ανακοινώσει τίποτα, και χωρίς να συνοδεύεστε από τους αρμόδιους Και μόνο όταν το έμαθε το πανελλήνιο ανακοινώσατε ότι συναντηθήκατε με τη Ρότσιλντ. Γιατί ακριβώς συναντηθήκατε και ποιους είδατε;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε είπε «Εγώ τον είδα, όπως τον είχατε συναντήσει κι εσείς ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, όταν εδώ λέγατε: «Go back, κύριε Σόιμπλε. Go back, madam Merkel». Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά μεταξύ μας, εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αυτό σας είναι κάτι δύσκολο να το κατανοήσετε… εγώ είπα στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5%. Η Ελλάδα χρειάζεται παραπάνω δημοσιονομικό αέρα από αυτόν τον οποίο έχει και αυτόν στον οποίο εσείς μας εγκλωβίσατε με τη συμφωνία σας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια… Όπως πως τους είπα και δεν έχω πρόβλημα να το αποκαλύψω κι εδώ πέρα στο εθνικό κοινοβούλιο, ότι η οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Και αυτή τη δήλωση δεν την έκανα μόνο στην Ελλάδα, την έκανα και στο Βερολίνο για να την ακούσουν όλοι. Εγώ έκλεισα το θέμα της δραχμής, εσείς συνεχίζετε να ανέχεστε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο να ανοίγει ζήτημα δραχμής… η ορχήστρα της δραχμής, ξέρετε, κάνει συνέχεια φάλτσα και κάνει φάλτσα, γιατί μάλλον ο μαέστρος είναι αυτός ο οποίος κρύβεται. Πάρτε θέση, λοιπόν, σήμερα και δεσμευτείτε…. μαζέψτε και τα στελέχη σας, διότι κάθε φορά που βγαίνουμε και ανακινούνε θέμα δραχμής, τα spreads ανεβαίνουν, οι καταθέσεις φεύγουν από τις τράπεζες και κάποιες εταιρείες χρεοκοπούν, επειδή πνίγονται από την έλλειψη ρευστότητας…»

Αναφορικά με τις αξιώσεις του ΔΝΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέστρεψε το ερώτημα ζητώντας στον Αλέξη Τσίπρα πως «εσείς θα πρέπει να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα, κύριε Τσίπρα, γιατί εσείς ήσασταν αυτοί που στείλατε επιστολές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και σήμερα διαρρέετε συνέχεια ότι θα θέλατε την αποχώρησή του….» Και μην μας λέτε σε εμάς για το εάν θέλουμε ή όχι νέα μέτρα, πρώτα μας βάζετε το δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και μετά μας λέτε: «Τι να κάνω τώρα; Να πηδήξω στον γκρεμό ή να πέσω μέσα στο ρέμα;»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πολύ υψηλούς τόνους ανταπάντησε στην δευτερολογία του στον πρόεδρο της ΝΔ ότι από την πρώτη ημέρα εκλογής του ζητά εκλογές και δεν παρέχει συναίνεση όπως άλλες ψύχραιμες φωνές μέσα στη ΝΔ έλεγαν. Η γραμμή της ΝΔ είναι όπως την εκλαϊκεύει ο Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας «εκλογές, να μην κλείσει η αξιολόγηση, εκλογές, γιατί αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσει η Κυβέρνηση» και ότι «εμείς αυτά και άλλα τόσα από όσα μας ζητούν οι δανειστές και ο Σόιμπλε θα τα κάναμε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση…» Χαρακτήρισε «αθλιότητες τα όσα λέγονται για το ένα stop over, δηλαδή μια στάση που έκανα, γυρνώντας από τη Λισαβόνα προς την Αθήνα, στο Παρίσι, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι, που δεν ήταν κρυφό καθώς ήταν είναι ενήμερη η Γαλλική Κυβέρνηση, όπως είναι ενήμερη ηταν και Ελληνική Πρεσβεία με στόχο να συναντήσω κάποιους επενδυτές.»

Αναφορικά με τη συνάντηση με τα στελέχη της Ρότσιλντ είπε πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται… Το ύποπτο ποιο είναι; Υπήρχε απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πριν πάω εγώ… ε διότι για να βγει μία χώρα στις αγορές, προφανώς και χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα συμβουλών από σχήματα που γνωρίζουν το πώς, με ποιον τρόπο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις… Αλωστε αυτό έκανε με πολύ περισσότερα χρήματα τα προηγούμεναχρόνια η Λαζάρ».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τις επαφές του στο Βερολίνο λέγοντας πως «αυτό που κάνατε τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με τη συνάντησή σας, με την παρουσία σας στο Βερολίνο ήταν -και θα το πω ευθέως- μία αθλιότητα. Βγήκατε και είπατε ότι θα φορέσετε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Τελικά, όμως, δεν σας κάνει η φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, δεν σας χωράει και φορέσατε για άλλη μια φορά τη φανέλα των δανειστών, του ΔΝΤ. Και βγήκατε, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, να κάνετε δημόσιες δηλώσεις από το Βερολίνο ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα, όταν αυτό δεν τολμά να το πει σχεδόν κανείς στο ευρωπαϊκό πεδίο. Μόνο το ΔΝΤ το λέει και οι ακραίοι της CDU».

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επανήλθε στο θέμα του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας του αύριο κιόλας να το δώσει στη δημοσιότητα και να μην περιμένει να το υποβάλλει τον Μάρτιο. Και πρόσθεσε δηκτικά «εγώ όταν πηγαίνω στο Παρίσι μένω σε ξενοδοχείο εσείς πηγαίνετε και μένετε στο σπίτι του Βολταίρου».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τον σκληρό τόνο με τον οποίο απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περί αθλιότητας, εάν δεν άκουγα χθες τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει ευθαρσώς ότι, «Εάν δεν κλείσει στις 20 του μήνα, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση». Σας προκαλώ, λοιπόν, αν αυτός είναι ο στόχος σας, αν ο στόχος σας ήταν να πείτε στο Βερολίνο , «Βαστάτε να μην κλείσει και εμείς θα τους ρίξουμε», να καταθέσετε πρόταση μομφής. Πρόταση μομφής τώρα! Αν έχετε την εντιμότητα, καταθέστε πρόταση μομφής! Θα διαπιστώσετε, για άλλη μια φορά, πόσο αρραγείς είμαστε, πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε