Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Άγριος προμηνύεται ο Σεπτέμβρης – Σαμαράς: “Θα πάρω τα μέτρα κι ας πέσω”

Άγριος προμηνύεται ο Σεπτέμβρης – Σαμαράς: “Θα πάρω τα μέτρα κι ας πέσω”

– Οριστικοποιούνται τα μέτρα καθώς την Παρασκευή έρχεται η τρόικα που επιμένει για απολύσεις
– Ο πόλεμος για τα ειδικά μισθολόγια και τις περικοπές
– Νέα συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου Κουβέλη μέσα στην εβδομάδα
– Τι εκμυστηρεύτηκε ο Α.Σαμαράς στους κοντινότερους συνεργάτες του
– Στο Βερολίνο την Τρίτη ο Γ.Στουρνάρας για κρίσιμο τετ α τετ με τον Σόιμπλε

Με τη μάχη για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αρχίζει το “θερμό” φθινόπωρο για την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα οριστικοποιούνται τα μέτρα, ενω την Παρασκευή καταφθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. αναμένεται να να “κλειδώσει” σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην εβδομάδα ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει στην Αθήνα συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική που έχει επιλέξει, την οποία, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όπως είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό που τον προειδοποίησε για τις αντιδράσεις που έρχονται απο την κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω…”.

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για την μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

Σύμφωνα με το Εθνος στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η τρόικα ίσως θέσει βέτο για κάποιες από τις παρεμβάσεις (ύψους 2 δισ. ευρώ), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε λειτουργικές – καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών.

Σε ο,τι αφορά την εφεδρεία, η τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και ίσως δεν αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς.

Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για την τρόικα.

Εξάλλου στο πακέτο έχει προβλεφθεί μείωση 25% των καταναλωτικών – λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα αποδώσει 750 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων δεν επιτεύχθηκαν, αλλά και πως το κονδύλι που έχει υπολογιστεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα περάσει από την τρόικα. Επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «ψαλιδίζεται» κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε όλες τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μείωση του Προγράμματος.

Διαβάστε
Αρον άρον φέρνουν τα νέα μέτρα -Τα ψηφίζουν μέσα στο Σεπτέμβριο γιατί την Παρασκευή έρχεται η τρόικα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε