Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παραμένει το “μπλέξιμο” με το ΔΝΤ! Τα ερωτηματικά και το ελληνικό αίτημα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση
– “Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών” απαντά το Ταμείο χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων
– Από εχθές είχε δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή προς το ΔΝΤ που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου
– Η κυβέρνηση αναφέρει πως έχουν ήδη ψηφιστεί κάποια προαπαιτούμενα, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθει η ελληνική οικονομία
– Στόχος του Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι τις 18 Αυγούστου

Το… μπέρδεμα σχετικά με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα άρχισε ήδη να ξεκαθαρίζεται από εχθές, όταν δόθηκε στην δημοσιότητα το αίτημα που απέστειλε το Μέγαρο Μαξίμου προς… Κριστίν Λαγκάρντ μεριά.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και επισήμως, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που και πότε θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ, λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της κυβέρνησης της Ελλάδας με την οποία ζητείται από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση.

Συζητήσεις για τις λεπτομέρειες

Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το θέμα αυτό“, προσέθεσε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε επίσημα αίτημα στο Ταμείο για μια νέα δανειακή διευκόλυνση.

Η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Η έκταση της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφής αφότου εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμά του το 2016.

Το αίτημα Τσακαλώτου

Το επίσημο αίτημα της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρει προς την διευθύντρια τιου Ταμείου πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές, προκειμένου να ενισχύσει την χρηματοικονομική σταθερότητα στη χώρα.

Επισημαίνει δε πως κάποια μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά σημειώνει πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αναφέρει επίσης πως η Ελλάδα έχει ήδη αιτηθεί νέας τριετούς δανειακής σύμβασης η οποία έχει γίνει κατ’ αρχήν δεκτή και οι όροι της είναι υπό διαπραγμάτευση.

Έτσι σύμφωνα με την επιστολή η Αθήνα αιτείται νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ελληνικό αίτημα (ανεπίσημη μετάφραση)

Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε